От х:

Днес в x:

Гимназията по туризъм демонстрира иновативни уроци пред гости от три училища

    Ученици и учители от професионални гимназии от Ямбол, Шумен и Благоевград бяха на 4-дневно посещение в Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково. Визитата бе по национална програма „Иновации в действие“.

    Домакините демонстрираха под формата на открити уроци въведените в хасковската гимназия иновативни практики по професионална подготовка и по математика. Гостите се впечатлиха от разнообразието на използваните дигитални приложения в часовете, тяхната широка приложимост, лекота на работа и интереса, който предизвикват у учениците.

    Урокът по хотелиерство се проведе на английски език от преподавателя Елена Димитрова. Тя запозна гостите с приложения, подходящи за работа както по професионална, така и общообразователна подготовка. Учениците имаха задачата да отбележат, публикуват текст и изображение на туристически обекти от региона във виртуална карта, да опишат предпочитанията на различни групи туристи и след това да аргументират избора си на обекти за всяка една група. Гостите също се включиха и в края на урока в приложенията вече можеха да се видят снимки на туристически обекти от Ямбол, Шумен и Благоевград. Целта на въведената в гимназията по туризъм иновация по хотелиерство е да се провокират учениците да говорят на английски език и да прилагат наученото по практическите дисциплини. Гостите получиха полезни материали за използваните в часа апликации и обсъдиха разликите в работата на сходни дигитални приложения. На урока присъстваха представители на РУО – Хасково: Иван Панайотов – началник отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ и Дарина Станчева – старши експерт по професионално образование и обучение.

    В урока по математика учениците от 11а клас под ръководството на учителя си Таня Христозова показаха как знанията по темата „Сложна лихва“ могат да са изключително полезни в реалния живот. С помощта на драматизация те разиграха различни практически приложения на наученото в час – при теглене и избиране на вид кредит, при стартиране на бизнес. Гост на урока бе Гергана Генова – старши експерт по математика в РУО – Хасково.

    На работни срещи екипите от четирите училища обсъдиха възможностите за прилагане на съдържателно-езиковото интегрирано обучение в професионалните гимназии и предизвикателствата в обучението по математика. Гостите получиха за спомен сувенири и чаши с колаж от забележителностите на Хасково, изработени от учениците от специалност „Рекламна графика“. Учениците от ямболската Гимназия по туризъм също подариха на съучениците си от Хасково и на техните учители талисмани за спомен.

    Гостите от училищата партньори имаха възможност да разгледат туристическите забележителности на Хасково. Те взеха участие и в урок в голяма местна винарна в село Коларово, където им бе обяснен пътят на виното.

    През месец май ученици и учители от ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ бяха на посещение в Ямбол по национална програма „Иновации в действие“. Там те наблюдаваха урок по арт сладкарство, изложба с ретро сладкарски изделия и се запознаха с иновативния учебен предмет философия на успеха.

    Хасковската Гимназия по туризъм участва в национална програма „Иновации в действие“ за трета поредна година, а училището е иновативно от 4 години.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини