От х:

Днес в x:

Атакуваха фирма в Харманли за пиратски софтуер

Иззети са 15 компютърни системи с инсталирани нелегитимни копия на компютърни програми на компании - членки на Международното сдружение на издателите на бизнес софтуер /BSA/; стойността на нелицензирания софтуер надхвърля 170 хил. лв при съвместна операция на антимафиотите от Главната дирекция за противодействие на организираната и тежката престъпност – сектор "Компютърни престъпления" и колегите им от сектора в ОДМВР-Хасково, съобщиха от МВР.

Съвместната операция  е предприета след сигнал за нелегитимно ползване на интелектуални продукти. На 3 декември в централата на антимафиотите постъпва жалба от "Арсис Консултинг" – юридически представител на Сдружението на издателите на бизнес-софтуер за територията на България, в която са описани данни за престъпление от общ характер - използване на нелицензирани копия на компютърни програми от харманлийска фирма. По случая е разпоредена проверка, установени са управителите - К.Я. /38 г./ и Б. Б. /43 г./, уточнена е собствеността на фирмата-нарушител – холдингова компания и група физически лица.

Изяснено е, че в началото на т.г. на харманлийската компания е връчена нотариална покана, по силата на която управителят й изрично е уведомен за режима на ползване на компютърни програми, включително и издадените от компании – членове на СИБС. Тогава управителят е бил уведомен и за евентуалните правни последици съгласно българското законодателство при незаконосъобразно ползване на компютърни програми. Очевидно фирмата е предпочела да не се съобрази с предупреждението и към настоящия момент са налице данни за ползване на нелицензирани копия на почти всички софтуерни продукти на Майкрософт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини