От х:

Днес в x:

Екоинспектори на работа с колела в седмицата на мобилността

Изображение 1 от 2

    Всички служители от РИОСВ-Хасково пристигнаха на работа днес пеша, а някои с велосипед, с което подкрепиха инициативата "Пеша на работа" като част от кампанията "Европейска седмица на мобилността". Целта на инициативата е да покажем, че освен с МПС има и други алтернативни начини за придвижване в града, което със сигурност ще доведе до една по-чиста околна среда. Мотото на кампанията тази година е „Умно придвижване. Силна икономика“.

    Програмата по повод ЕСМ продължава и през следващите дни. За поредна година община Димитровград е регистрирана за участие в инициативата. На 18 септември от 10 часа в парк „Марица“ ще се проведат „Семейни игри“ на открито. Те включват състезания за активно ходене пеша, каране на велосипеди и състезание по силови игри с участието на представители от Българска федерация на силовите атлети. На първите трима победители, РИОСВ- Хасково ще връчи грамоти и награди.

    Спортното училище „Ст. Караджа“-Хасково на 19 септември от 8 ч. ще проведе инициативата „Пеша на училище“, в която учителите и учениците ще пристигнат пеша или с велосипеди. Екоинспекцията чрез томбола ще даде награди на трима от участниците.

    Същият ден от 11 ч. във фоайето на Младежки център-Хасково, ще бъде открита изложба, организирана от Школата по фотография към центъра.

    Община Хасково, ОП „Младежки център“-Хасково, ОИЦ-Хасково и доброволците от хасковския център към НАРД също се регистрираха за участие в ЕСМ. На 20 септември те организират велопоход, който ще започне в 16:30 ч. от входа на парк "Кенана" и ще приключи с хип хоп концерт на сцената до бившето лятно кино в парка. РИОСВ- Хасково ще проведе тематична викторина и ще раздаде на най-добре представилите се участници шапки, книги за природата, светлоотразителни значки и др. Поканени са малки и големи велосипедисти да вземат участие в събитието.

    В ГПЧЕ "Проф.д-р Асен Златаров"- гр. Хасково пред учениците от 9 клас на 21 септември ще бъде представена презентация на тема "Ходене за здраве и чиста природа“. По традиция много училища в региона също ще организират свои събития по повод ЕСМ, под формата на открити уроци, тематични презентации, походи и игри на открито.

    Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда ежегодно в периода 16-22 септември с цел насърчаване на по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. Инициативата стартира през 2000г. под надслов „Ден без автомобили“, като общоевропейска инициатива.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ив
      иван
      7 -2
      12:48, 17 сеп 2016
      РИОСВ-Хасково плащат ли си парко местата на тротоара където спират техни лични и служебни автомобили - не съм видял табела от общината коята да оказва това и колко места има за паркиране, а има монтирани ограничители с катинар да не паркират случайни коли. Нама лошо да паркират ако са си платили в общината, но като имат 5 места да не спират 10 коли и всички който използват тротоара по предназначение т.е. да се придвижват по него ходейки да има откъде да минат без да им капе вода на главите от климатиците на РИОСВ.
    • 2
      Ха
      Хасково
      5 -3
      13:06, 17 сеп 2016
      Позитивна и полезна кампания! В пиковите часове е невъзможно човек да се придвижи с автомобил от задръствания, а градът е малък и разстоянията не са големи. Ако повечето от нас си правеха труда да се придвижат пеша или с колело, положението ще е много по-добро и въздухът, който дишаме по-чист. Инициативите, които ще се проведат ще изкарат хората навън, за да се раздвижат. За да стане навик обаче всичко това ,трябва да има повече места за "паркиране" на велосипеди, сега е малко трудно. И хайде, нека поне едно добро нещо, да се случи в този град без негативни коментари. Сега ли му е времето да разяснявате кой си плаща и кой не паркоместата, друга е идеята на материала!
      • Ив
        иван
        2 -3
        15:12, 17 сеп 2016
        идеята на материала е да популяризира използването на велосипед, ходенето пеш и т.н. , но пример не се дава с един ден от годината, а останалите 364 дни да пречиш на хората да ползват тротоара :) и то точно от организация която контролира останали да не замърсяват околната среда - дали не е демотивиращо за всички останали хора ? Възрастни хора идват с автомобили (защото им е трудно да ходят пеша и няма удобен обществен транспорт) да си вземат пенцията и си плащат левчето за синя зона ... не защото пенията им е голяма и се чудят за какво да е изхарчат, а нямат друг избор - ако спрат на тротоара или не си платят отнасят глоба, докато други си паркират по начин които ограничава останалите да се движат ПЕШ по безопасен начин на тротоара.
    • 3
      Ve
      Velo Haskovo
      6 -1
      14:04, 17 сеп 2016
      Газовете от коли тровят всички независимо от социалното положение, трябва колите да се ограничат и да се изведат от центъра. Колите са като цигарите вредни са за всички.
    • 4
      Го
      гост
      2 0
      16:03, 17 сеп 2016
      Само да не минават през центъра, че ще ги глобят.
    • 5
      За
      Запознат
      4 -2
      18:33, 17 сеп 2016

      Уважаеми г-н Иван, няма служител, който да паркира личния си автомобил пред сградата на РИОСВ. Паркингът е единствено и само за служебните коли на инспекцията в работно време, като правилата са еднакви за всяка държавна институция, така че не се изказвайте неподготвен. Празниците и подобни дати са именно за това, чрез различни инициативи да се обединяват хората от общи каузи насочени към нещо добро. Международните дни на слепите хора, на хората болни от диабет и т.н.няма да върнат здравето им, но ще обединят много други хора в името на съпричастността и търсене на начини за решаване на проблемите им. Затова е и тази седмица, да напомни на местната власт и обикновените хора, че ако поне наполовина намалим трафика на автомобили, наполовина ще решим проблема с мръсния въздух. А чрез различни инициативи, могат да се възпитат по-отговорни хора сред тези, които идват след нас. Не разбирам какво целите със заяжденето си, а ако толкова сте против Европейската седмица на мобилността, обърнете се към Европейската комисия да я забранят! Бъдете щастлив!

    • 6
      Ив
      Иван
      2 -2
      01:45, 18 сеп 2016
      Многоуважаеми Запознат, Вие сте изключително прав - тотално съм се изказал неподготвен, никога не съм предполагал че има закон който позволява паркиране на служебни автомобили на държавни институции в работно време на общински тротоари по начин който ограничава безопасност придвижване на майки с колички, инвалиди (с двигателни затруднения, слепи и др.), деца с ВЕЛОСИПЕДИ и пешеходци по естествената градска среда за придвижване - ТРОТОАРА.
      Изглежда допускам и друга грешка и всекидневно полагам усилия и се опитвам да направя нещо добро, а то трябвало само на празници и определени дати.
      Нямам нищо против европейската седмица на мобилността, дори напротив - предлагам през тази седмица някой запознат и добре подготвен да стой до РИОСВ и обясни на моите деца когато се опитвам да мина с 5 год.си син с колелото или 1 год. ми дъщеря с количка, че трябва да минат по улицата или под капещите служебни климатици, защото на тротоара са спрели служебни автомобили на държавни институции в работно време.
      Бъдете и Вие много щастлив, и съм Ви изключително благодарен , че утре когато съм на разходка със семейството си и сина ми ме попита защо тези чичовци са спрели така че не можем да минем, дори аз незнаещия ще мога да му отговоря: това не е тротоар а "Паркингът е единствено и само за служебните коли на инспекцията в работно време, като правилата са еднакви за всяка държавна институция, така че не се изказвайте неподготвен ... " хайде стига си питал и слизай на улицата, ако имаш късмет да не те удари кола почвай отсега да си мислиш за терминал 2, че да не ти се налага да обясняваш на твоите деца подобни неща.
      Сърдечно Ви благодаря още веднъж, съжалявам ако предните ми постове са изглеждали като заяждане, но след като ми обяснихте как стоят нещата съм много по-спокоен и подготвен.
    • 7
      Гр
      Гражданин
      2 0
      13:53, 18 сеп 2016

      Браво на РИОСВ, на Общините Хасково и Димитровград и на децата от Младежкия дом и училищата за инициативата! Дай Боже повече такива специални дни, празници и полезни инициативи! Под всяка добра новина все ще се немари по един злобен комплексар, който да я оскверни. Кво общо има паркинга на инспекцията с темата, има достатъчно място за минаване, има и тротоар отсреща. Дайте предложение на кмета в дните за пенсиониране, пред пощата пенсионерите да паркират безплатно, къв ви е проблема. Децата вместо да споделят новината и програмата с инициативи, ще трябва да ви четат простотиите. Спрете се бе!

    Последни новини