От х:

Днес в x:

Зам.-министър и кмет ритаха футбол на училищно игрище в Димитровград

    „Мястото на спорта е в училище. От тук децата тръгват и към спортните школи. Затова всяка една инвестиция в спорта е инвестиция в бъдещето, инвестиция в здравето.“ С тези думи заместник-министърът на спорта доц.Стоян Андонов поздрави децата от ОУ "Пенчо Славейков" в Димитровград преди да проследи открития урок в час по физическо. Той им пожела това, което днес демонстрират на терена да е празник, но не за ден или седмица, а да им носи удовлетворение всеки ден.

    Два отбора по волейбол под ръководството на треньора Трандафил Данев и по футбол с ръководител Велислав Станимиров направиха спортни демонстрации на обновените игрища в школския двор. Училището е сред 6-те в община Димитровград, които са с обновена инфраструктура по проект за над 6 млн.лева. Славейковци имат нови игрища за волейбол, баскетбол, футбол, тенис на корт и тенис на маса, лекоатлетически писта и площадка за безопасност на движението, уточни заместник-директорът на училището Никола Вълчанов, който призна, че обича да играе тенис. Освен, че съоръженията се ползват от децата за часовете по физическо, на тях често излизат за отмора и от административния и преподавателски състав на школото. В оборудвания за спорт двор на училището идват и много деца от квартала.

    74 % от учащите се в Димитровград имат възможност да спортуват на съоръженията в обновените школски дворове. „ 7 години изграждаме и надграждаме спортната база в общината и това, което в момента има Димитровград, е пример за много от общините в страната“, подчерта кметът на града Иво Димов. Той даде и личен пример пример за това, че да се движиш по което и да е време на деня е добре. Заедно със заместник-министърът излязоха на футболния терен и си размениха няколко паса.

    „Изключително съм щастлив, че в Димитровград са създадени прекрасни условия за спорт. Базата в това училище е чудесна. Дано повече училища да имат възможности да разполагат с такива съоръжения“, посочи заместник-министърът. Той обаче подчерта, че местната власт има огромно роля в развитието на масовия спорт и може да се възползва от различни програми за осигуряването на необходимите финанси за подобряване на базите. „Политиката и на правителството е насочена към това да има бази за масов спорт, която пък от своя страна ще доведе и до по-високи спортни постижения“, добави още доц. Стоян Андонов.

    Според Националния център по обществено здраве и анализи само 24% от децата достигат препоръчителните нива на физическа активност от 60 минути на ден. Затова и редица инициативи на министерството на спорта са насочени именно към стимулиране на подрастващите да участват в часовете по физическо.

    „Движението е здраве. Как ще направим много добър компютърен специалист, ако той е болен, ако той няма здраво тяло! Затова всяко едно вложение в спорта и в училище, и за хората в кварталите, е вложение за здравето. Дано всеки един двор на българско училище да изглежда в скоро бъдеще, като този, в който се намираме сега.“, посочи още заместник-министър Стоянов, който е специалист по плуване. Той призна, че скоро не бил на спортна площадка, но пък се опитва да се движи колкото се може повече. Винаги, когато може, ходи пеш-не ползва асансьор, залага на туризма и често кара колело.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ни
      Николай
      7 -8
      18:50, 8 окт 2018
      Браво Г-н Димов!!
      • Ив
        Иво
        6 -2
        10:13, 9 окт 2018

        Николай, на кое "викаш" браво, че не ти загорча на езика ли?

    Последни новини