От х:

Днес в x:

12 °C

През 2050-та: Хасково става квартал на Република

Националната статистика дава мрачна прогноза за Хасково

Циганското малцинство бавно и полека става мнозинство в обезлюдяващата област Хасково. Регионът регистрира ударен отрицателен прираст на населението, значително по-голям от средния за страната и още по-интензивен от съседните области. Само за една година е изчезнало едно село като Узунджово например с неговите около 1700 жители. За 14 години областта се е стопила с над 30 хиляди. Град Хасково пък е намалял с 1007 души само за 2014-та година, а за времето от 2000-та година досега с близо 6 хиляди/5 853/. И на тяхно място идват циганите. Поредната индикация за стряскащия демографски процес този път дойде от Националната статистика, която допълни отдавна известната формула, че на всяко българче се раждат по три ромчета. От няколко години обаче в родилните отделения в областта преизчисляват формулата на 1 към 5.
Другият показател пък е на децата, родени без брак. Макар че семейното съжителство без подпис го има сред всички етноси, при циганите то е почти 100 %. Нещо повече, в другите етноси децата обикновено са припознати от бащите си, но циганките не го правят, за да могат да взимат социални помощи като самотни майки. Затова децата обичайно носят имената на родителките си. Циганските сватби могат да вдигат гюрюлтия за цял град и покрай тях да се осъществяват значителни покупко-продажби /на булки/, но случващото се не е отразено в нито една институция - нито Гражданско, нито Църква, което прави този брак несъществуващ пред закона и Бога. В хасковския Обреден дом наистина се опитаха, но не успяха да се сетят от колко години в ритуалната зала не са влизали младоженци от ромската общност.

В много общини безбрачното раждане е придобило характер на епидемия. Така например при 89 деца, родени в Любимец през 2014-та година, само 19 са били в семейства със сключен граждански брак. В Симеоновград при същия брой живородени само 3 са в класически семейства. В Тополовград от 72 бебета само 12 са брачни, а в Свиленград от 218 - 73. Тенденцията е още по-ясно изразена в Харманли, където на 230 раждания са отчетени 74 от семейни родители.
В Хасковска община не е по-розово - при 819 раждания за 2014-та, 468 са родени без брак и 351 със сключен такъв. Според лекари именно нарастващите раждания в малцинството обуславят и чудовищната детска смъртност в региона, по чийто показател сме на второ място в страната с 12.1 промила починали деца на възраст до една година. Случайно или не, пред нас е само Сливен - с може би най-компактната ромска общност в цяла България. За сравнение средната детска смъртност в страната е малко над 5 промила.

Обезлюдяването, като комбинация от миграция и смъртност, удря почти фатално някои общини - Тополовград е намалял с 25 %, Ивайловград с 20 %, Сименоновград с 18 % и Димитровград със 17 %. Тревожното е, че напускащите са предимно млади хора, в резултат на което 33 % или 1/3-та от населението на областта е на пенсионерска възраст над 65 години. Още по-стряскащ е показателят на излизащите и влизащите в трудоспособна възраст. Така нареченият коефициент на заместване сравнява 15-годишните с 65-годишните. Оказва се, че ежегодно на 1000 излизащи от трудовия строй пенсионери влизат само 540 младежи. Не стига, че са по-малко, ами и ги удря една от най-високите безработици в страната, която от години се движи между 12 и 13 %. Безработицата пък провокира миграцията, която е основно към София и Пловдив в страната, но и към чужбина. За миналата година към странство са поели 976 души. В резултат от тези неблагоприятни тенденции националната статистика дава мрачна прогноза за Хасково. Настоящите 237 664 души ще се свият до 222 хил през 2020-та година и до 198 хил през 2030-а. До 2050-та година пък населението на цялата област ще падне на 150 хиляди души, мнозинството от които вероятно ще бъдат роми, освен ако не са араби и турци. Именно от там е основния механичен прираст в областта - Харманли увеличава механично населението си заради арабските бежанци, а Кърджали и Смолянско помпат жителите на Стамболово, Минерални бани и самия областен център.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021

Случаен виц

Последни новини