От х:

Днес в x:

Лопатарът се разсели из Хасковско

Повишаване на числеността на елените отчитат при пролетната таксация от Ловно-рибарското сдружение в Хасково. Отчетът е за територията на трите общини, на което то действа - Хасково, Минерални бани и Стамболово. При таксацията ловците отчитат освен количеството и физическото състояние на дивеча, но и възрастта, както и съотношението по пол при отделните видове.

Данните са повече от обнадеждаващи през тази година, коментира специалистът по лов към сдружението Станимира Гърова.

Благородните елени, въведени в отчета тази година, са 47 на брой, което е повишение. Истинският фурор обаче е увеличената популация на елена „Лопатар“, който тази пролет наброява 15 екземпляра. За сравнение през пролетта на миналата година са били отбелязани едва 3-4 представители на вида.

Повишение тази година има и при сърните. В момента обитателите на територията на трите общини са 1753. Увеличението се дължи предимно на старателната работа на ловните дружинки - подхранването на животните, опазването на видовете, включително и от бракониери, коментира специалистът.

Повишение има и в числеността на дивите прасета в ареала на Ловното сдружение. При допустим запас, заложен преди 10 години, от 217, броят им тази пролет е 894. Зайците пък са 7222, което също надвишава допустимите запаси.

Преди пролетната таксация, която предхожда размножаването, ловните дружинки са направили и мащабно разселване на кеклици, фазани и яребици.

В средата на март в природата са пуснати 390 фазана, с което броят им набъбва на 2747, с разселените яребици числеността им е нараснала на 8 183, а на тракийския кеклик - до 442.

Новото разселване, което ловците от хасковското сдружение планират, ще е през юни-юли. Птиците ще им бъдат доставени като бонус по програма.

При таксацията са преброени и т.нар.“скитници“-369 котки и 996 кучета.Наред с повишаване на числеността на дивеча, ловците отчитат и покачване на броя на хищниците. По-голяма популация има при чакалите. Тази пролет на отчет за заведени 857 екземпляра. Ловците точат мушката си и за отстрел на лисица, тъй като и този хищник бележи ръст в популацията си на 1238 екземпляра.

 

 

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини