От х:

Днес в x:

Четящи харчат 30 бона за книги на Южна пролет

Хасковлии от всички възрасти атакуваха книжния базар още преди да бъде открит


Хасковлията се оказва четящ, поне по впечатленията на издателствата, традиционно гостуващи на литературния фестивал Южна пролет. Тази година те са 23 и очакват добри обороти или даже да се сбъдне предсказанието на кмета Георги Иванов, че хасковлии ще им изкупят книгите. Градоначалникът откри книжния базар на площад Атлантически и похвали бившия зам.-кмет Татяна Димитрова, че нейна е заслугата Южна пролет да я има и да е в Хасково. После иззе функциите на метеоролозите и прогнозира бездъждовно време точно за базара. Поне днес прогнозата му се получи.

Във все още топлия обед на 22-ри април хасковлии наистина се струпаха пред щандовете на издателствата, привлечени от обещаните намаления и огромното разнообразие. Има литература буквално за всеки вкус, като най-посещавани бяха щандовете за детски книжки и онези, които предлагат предимно женски четива - от вълшебни схеми за сваляне на килограми и спасяване на връзката /брака/, до сълзливите романи на Нора Робъртс и клонингите й. Има и доста заглавия от сериозната научна литература, голямо разнообразие от речници и образци от цялата световна лирика. Що се отнася до намаленията, те варират от 20 до 50 % при покупката на 1 книга, а при повече можело да се договори и по-голяма отстъпка. Някои издателства пък заковаха отбивката на 5 лв твърдо, независимо дали се купува издание за 10 или за 30 лв. Въпреки снижаването на печалбата обаче издателствата са склонни да прогнозират добри обороти до края на тридневния базар. Според засечката на дългогодишната представителка на "Жанет 45" Зорница Христозова, визитата в Хасково й носи поне по 1000 лв, понякога и доста повече. Общият оборот на всички щандове ще надхвърли 30 хиляди лева, прогнозират издателите. Продавачите пък до голяма степен си познават купувачите и специално заради тях носят цели поредици на някой предпочитан автор или редки издания на много търсени книги. Профилът на четящото създание в Хасково е мъж/жена на възраст на около и над 35 години, който има утвърдени интереси в определен жанр и който по правило търси нещо конкретно. Жените се хвърлят повече на стихотворения, мъжете на романи и справочници. По-младите избирали книги главно за подаръци – особено за тинейджърската част четенето на хартиен носител е нещо екзотично. За подобна цел си имало таблет.

Основно изтъкваната причина за подминаване на книжните щандове е, че няма време за книги. Други основателно посочваха „безбожните“ цени, макар и най-скъпата художествена литература да не надхвърля сметката на двама души в кръчмата за една вечер. Все пак масовата цена на книга е около 15- 20 лв., а томовете от популярните поредици тип „Властелинът на пръстените“, „Хари Потър“ и „Окото на времето“ са по 30 лв. бройката. Извън модата са вече глупотевините тип Блаватска и световните конспирации на евреите, масонството, тамплиерите и наследилите ги тайни общества и братства, които се раздуват в публичното пространство предимно от самите им членове.

Г.Христов

Официалното начало бе дадено от кмета Георги Иванов
После базара се препълни
Базарът заема площад Атлантически и централната улица
От издателство Жанет 45 очакват поне 1000 лв оборот за три дни. Други от 23-те издателства очакват доста повече
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини