От х:

Днес в x:

7 °C

Курбан за 800 завърши дните на най-тачения светия

С барабани и духова музика Харманли почете Трифон Зарезан

300 килограмово теле бе принесено в курбан за 800 души по повод поредния и последния ден, в който се празнува очевидно най-тачения български светец Трифон Зарезан. Отбелязването му започна на 1-ви февруари, продължи на 7-ми, някои го празнуваха на 10-ти, други изтраяха до датата по стар стил-14-ти. Приносът на Харманли в българската етнографска традиция е Св. Трифон да се празнува на 15-ти. Организаторите от кметството и клуб "Възрожденец" се мотивират, че в улеснение на гражданите се целят в най-близката неделя до утвърдената дата 14-ти февруари. Тази година бяха замислени да е в по-раншна неделя, но тогава пък имаше траур в памет на първия демократично избран президент на България.

15-дневката обаче извежда свети Трифон в челото на най-уважаваните български светци. Други с толкова време за почитане няма, освен известно изключение в лицето на така наречените Богородични пости, които също гълтат две седмици. Ключовото при тях обаче е думичката „пости”, тоест броят се дните до свършека им, докато тук се броят празничните дни с надеждата да се изкяри още някой. Харманли успя.

Градът за пореден път доказа, че е ненадминат в уминеаето да си търси и намира повод за барбекю на открито. Стотици се стекоха пред параклиса на Св. Трифон в местонстта Трифончето за да ядат курбан на аванта и пият безплатно вино. Други обаче решиха да не се бутат до мургавата религиозност омешала множеството благочестиви християни с черпаци. По младите си направиха пикници по склоновете, метнаха пържолите и наизвадиха собствено червено от марката превъзходна, което за разлика от безплатното вино, не сладнеше. На око поне, по повод празника и въпреки мразовитето време бяха дошли към 2-3 хиляди харманлийци, което е всеки 6-ти жител на града, без бежанците. Купонът бе открит лично от кмета Лисков и задочно от Веско Маринов с неговото „Горчиво вино”.Още до обяд част от аудиторията вече не знаеше горчиво ли е, сладко ли е или пък пият антифриз.

Г.Христов

По важното за стотиците дошли на Трифончето бе безплатния курбан

...и 300 литра безплатно червено вино
Господарката на барбекюто, Ралица, водеше млада компания, дистанцирала се от блъсканицата за манджа
Помежду това се зарязваше, отново в отсъствието на митрополията Дядо Галактион
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Св
  свети валентин
  6 -2
  15:34, 15 фев 2015
  Мога ли питам къде е бил тоя съсел галактион по това време

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини