От х:

Днес в x:

12 °C

Параклисът „Св. Трифон” в Кенана почти готов, освещават го на 21 май

Д-р Велислава Джонева приветства гостите пред почти завършения параклис

Възстановяването на параклиса „Свети Трифон” в Кенана е на финалната права, предстои освещаването му от владиката Николай на 21 май. Това стана ясно днес, когато пред параклиса се събраха над стотина дарители, приятели и съмишленици. Службата на двамата свещеници – отците Антоний Енев и Георги Тодев бе пред храма, а площадката не успя да събере всички гости.

„Събираме се днес на чаша вино да почетем Свети Трифон и да се срещнем с нашите приятели и съмишленици”, обясниха от сдружението, заело се с възстановяването на праклиса. Председател на регистрираното през 2009 година сдружение е д-р Велислава Джонева.

Параклисът „Св. Трифон” е бил изграден в периода 1926-1928 година. В архивите на църквата „Св. Богородица” се пази решение на настоятелството от 1925 година, с което се дава разрешение на дружеството на лозарите да изгради храма.

В края на 50-те години обаче параклисът е поруган и превърнат във водохранилище, по-късно изоставено. Руините на параклиса можеха да бъдат видени допреди няколко години, обвити в бурени и храсталаци.

През 2008 година група ентусиасти решават да възстановят храма. Първоначално са 9 души, после към тях се присъединяват още трима. И разбира се, много приятели и съмишленици, които помагат – кой с пари, кой с материали, кой с труд.

Възстановяването на „Св. Трифон” е сред редките случаи в нашата страна, в който различните институции не пречат, а помагат. И Църквата, и общината, дори държавното ВиК дружество. Оказало се, че порутеният храм се води в активите му. След отписването от активите било получено одобрението на митрополията, по-късно – строително разрешение от общината. Проектът е благословен от пловдивския митрополит Николай през 2010-а, през следващата година се получава разрешение за строеж. Същинските дейности започват през април 2012-а.

„Малко над 20 000 лева се събраха в кутиите за дарения, поставени пред църквите в Хасково. По банков път пристигнаха около 12 000 лева. Много фирми и граждани помогнаха, главно със строителни материали и труд”, обясни председателката на сдружението „Свети Трифон – Кенана” д-р Джонева.

За краткото време до насроченото освещаване на храма трябва да се купят две камбани, да се оформи фасадата и да се облагороди околното пространство. „И нещо, на което държим особено – да се направи параклисът достъпен за хора с увреждания”, подчерта д-р Джонева.

Тодор Кръшков

Параклисът отвътре. Иконостасът е дарен от пловдивския митрополит Николай

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  57
  577274
  41 -13
  15:49, 15 фев 2015
  идеята е хубава, само дето делян няма място там, той и без снимките не се интересува от хасково
 • 2
  Пр
  правда
  18 -4
  16:17, 15 фев 2015
  Делянчо има място там, сигурно е решил да направи дарение някой лев от милионите, които татко му открадна от вик хасково
 • 3
  ZZ
  Z Z Z z z z
  22 0
  17:39, 15 фев 2015
  Shudesno,sega da naraviat i ezeroto i park kenana ste e na Evropeisko nivo-Bog i Sveta deva Maria da i s nas xristianite i vsishki ostanali o

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини