От х:

Днес в x:

Параклисът „Св. Трифон” в Кенана почти готов, освещават го на 21 май

Д-р Велислава Джонева приветства гостите пред почти завършения параклис

Възстановяването на параклиса „Свети Трифон” в Кенана е на финалната права, предстои освещаването му от владиката Николай на 21 май. Това стана ясно днес, когато пред параклиса се събраха над стотина дарители, приятели и съмишленици. Службата на двамата свещеници – отците Антоний Енев и Георги Тодев бе пред храма, а площадката не успя да събере всички гости.

„Събираме се днес на чаша вино да почетем Свети Трифон и да се срещнем с нашите приятели и съмишленици”, обясниха от сдружението, заело се с възстановяването на праклиса. Председател на регистрираното през 2009 година сдружение е д-р Велислава Джонева.

Параклисът „Св. Трифон” е бил изграден в периода 1926-1928 година. В архивите на църквата „Св. Богородица” се пази решение на настоятелството от 1925 година, с което се дава разрешение на дружеството на лозарите да изгради храма.

В края на 50-те години обаче параклисът е поруган и превърнат във водохранилище, по-късно изоставено. Руините на параклиса можеха да бъдат видени допреди няколко години, обвити в бурени и храсталаци.

През 2008 година група ентусиасти решават да възстановят храма. Първоначално са 9 души, после към тях се присъединяват още трима. И разбира се, много приятели и съмишленици, които помагат – кой с пари, кой с материали, кой с труд.

Възстановяването на „Св. Трифон” е сред редките случаи в нашата страна, в който различните институции не пречат, а помагат. И Църквата, и общината, дори държавното ВиК дружество. Оказало се, че порутеният храм се води в активите му. След отписването от активите било получено одобрението на митрополията, по-късно – строително разрешение от общината. Проектът е благословен от пловдивския митрополит Николай през 2010-а, през следващата година се получава разрешение за строеж. Същинските дейности започват през април 2012-а.

„Малко над 20 000 лева се събраха в кутиите за дарения, поставени пред църквите в Хасково. По банков път пристигнаха около 12 000 лева. Много фирми и граждани помогнаха, главно със строителни материали и труд”, обясни председателката на сдружението „Свети Трифон – Кенана” д-р Джонева.

За краткото време до насроченото освещаване на храма трябва да се купят две камбани, да се оформи фасадата и да се облагороди околното пространство. „И нещо, на което държим особено – да се направи параклисът достъпен за хора с увреждания”, подчерта д-р Джонева.

Тодор Кръшков

Параклисът отвътре. Иконостасът е дарен от пловдивския митрополит Николай

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    57
    577274
    41 -13
    15:49, 15 фев 2015
    идеята е хубава, само дето делян няма място там, той и без снимките не се интересува от хасково
  • 2
    Пр
    правда
    18 -4
    16:17, 15 фев 2015
    Делянчо има място там, сигурно е решил да направи дарение някой лев от милионите, които татко му открадна от вик хасково
  • 3
    ZZ
    Z Z Z z z z
    22 0
    17:39, 15 фев 2015
    Shudesno,sega da naraviat i ezeroto i park kenana ste e na Evropeisko nivo-Bog i Sveta deva Maria da i s nas xristianite i vsishki ostanali o
Последни новини