От х:

Днес в x:

Турчин багерист от Козлец открива кръста и загробения под тонове пръст параклис край Конуш

    По традиция жителите на хасковското село Конуш се събират всяка година на 29 юни в местността Аязмото над селото, където е параклисът “Свети апостоли Петър и Павел” с лековит извор до него.

    Вече близо 13 години, откакто традицията е възстановена, преди това обаче изворът и християнската обител били погребани за близо половин век под тонове пръст. Те са загробени по нареждане на тогавашната местна партийна управа.

    Днес хората отново се радват на празника, събират се и учат младите на традициите.

    Параклисчето е добре поддържано, до аязмото хората идват често за вода. Вярва се, че тя помага на безплодни, а по-възрастните помнят разказа за прогледнали слепци от чудодейните капки.

    От стари времена на това място хората от селото са се събирали и правели събора си „Павлевчето“ , посрещали гости от другите села.

    Параклисът е бил издигнат около 1930 година от майстор Ванчо Ангов. Дълги години със съпругата му нямали деца, точно на деня на апостолите Павел и Петър му се присънило, че трябва да направи градеж на това място. Строителят подхванал, помагали му и местните, а жена му скоро заченала. Довършил параклиса за здравето на бъдещето им дете. Родило се бебето, но преживяло само 12 дни. След трагедията обаче с години бездетни жени, които идвали да пият от водата в близост до параклиса, зачевали след това. Така местните хора започнали да вярват, че семейството на Ванчо дало жертва, но тяхното починало дете давало силата за нов живот, разказва Илиян Петков, който е от църковното настоятелство.

    По времето на соца, накъде около 1950-1952 година има партийно нареждане параклисът да бъде разрушен и всичко наоколо да бъде засипано с пръст. Един от хората, натоварени с тази мисия обаче, се оказал по-богобоязлив и на мястото на параклиса оставил икона, а в аязмото хвърлил кръста с идеята, ако някой един ден реши да потърси храма и водата, да има ориентир.

    С идването на демокрацията Тонка Жекова става главният инициатор за възстановяването. Тогава Яна Ангелова, сега 90-годишна, казва горе-долу къде е водата по спомените от младините си. Всичко беше затрупано с пръст на това място, разказва днешният кмет на Конуш Младен Марчев.

    Конушенци се организират и през 2003 година започват да търсят.

    Копаят най-напред на ръка, разказва една от участничките в издирването - Христа Андонова, дъщеря на Яна. „Майка ми си спомняше приблизително мястото и ни го показа. Първоначално разкопаването започна на ръка, не намерихме нищо. Тогава беше нает един багерист - турчин от Козлец. Първо откри цимента около кладенеца, а параклисът трябваше да е по-отгоре.

    Когато изравят кладенчето, в него намират разпятието.

    През 2005 година селото събира средства за построяването на нов параклис.

    През 2012 година е възстановена и традицията на това място конушенци да се събират и да празнуват Петровден заедно, както в стари времена.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Зи
      Зина
      8 -4
      12:41, 30 юни 2018
      Младене,ти къде се бъркаш като на рядкото често.Ти си един милиционер дето вади мед.
    • 2
      Бъ
      Българин
      26 -27
      13:00, 30 юни 2018
      Този турчин от Козлец дали не е български гражданин, роден в България с българска самоличност. Това че пра, пра бабаму е изнасилена от османлиите и е приела мюсулманската вяра не го прави турчин.
    • 3
      Ko
      Koчо
      15 -4
      13:07, 30 юни 2018
      Евреите- комунисти се бориха срещу църквата и хората и унижтожаваха всичко християнско. Сега натиска продължава с ограбване и тормоз.
    • 4
      70
      70 годишен от Конуш
      13 -4
      13:55, 30 юни 2018
      Винаги на това място е таяла вода. Винаги на това място е било мокро и е имало локвички. Освен това винаги са се виждали останки от някакви стени. Какво са търсили и не са могли да намерят ? Аман от самозвани герои. Аман. От това място по деренцето надолу да шосето за Тракиец винаги е имало през цялото лято зелена трева. Каква вода са търсели и не са могли да намерят? Големи герои. От тях започва всичко.
    • 5
      70
      70 годишен от Конуш
      12 -2
      14:04, 30 юни 2018
      Там винаги са личали очертанията на някаква постройка. Аз лично съм се чудел какво ли е имало там, но не съм разпитвал никого. Чак след това разбрах, че там е имало параклис. Засипване не е имала, имаше разпилени камъни. Просто е съборен и по нататък с течение на времето всичко се е покрило с пръст и растителност.
    • 6
      70
      70 годишен от Конуш
      12 -2
      14:07, 30 юни 2018
      През 2005 година селото събира средства за построяването на нов параклис, а най-големите благодетели са братя Бузови.---------------------------Не са ли братя Пилеви бе, журналишче? Кои са тези Бузови? Братя Пилеви от мелницата са.
    • 7
      До
      Донков
      5 -2
      17:14, 30 юни 2018
      До 1990 г там си личаха основите на параклиса. Точно от там минаваха животните половината село, отивайки на паша. И понеже беше влажно винаги имаше зелена трева, а животните не ѝ даваха да порасне. След 1990 г тая мера беше превърната в овощна градина. От там спряха да минават животни и всичко се превърна в джунгла. До 1990 г основите се виждаха. Никакво засипване не е имало. Пълни измислици и лъжи.
    • 8
      Тя
      Тянков
      6 -1
      18:01, 30 юни 2018
      Че къде е бил параклиса се знаеше винаги. Стената от към деренцето беше запазена около метър. Лично аз с други деца около 1970 г сме играли там. Имаше парчета от керемиди, парчета от греди, камъни.
    • 9
      Ми
      Мишо
      9 -1
      18:25, 30 юни 2018
      До Зина:Това че М.Марчев преди е бил полицай и вади мед,сега като кмет има пълното право да се меси в работите на селото,мисля че е негово право,но дали може или не има кой да преценя.
    • 10
      Ря
      РЯЗАН
      2 -10
      20:37, 30 юни 2018
      До Бъ Бъди сигурен че е турчин другарю комуни... Виж коментара
    • 11
      До
      до Рязан
      5 -3
      21:59, 30 юни 2018
      А ти да не си ***** бе, другарю тъпанар?
    Последни новини