От х:

Днес в x:

Божидар Саръбоюков спечели анкетата „Атлет на България“

Божидар Саръбоюков (скок дължина и троен скок) добави още един приз към витрината си с отличия. Състезателят на „Хеброс“ (Харманли) спечели трофея от анкетата „Атлет на България“.

В анкетата участват екипът на списание „Атлетика“, експерти, спортни журналисти и редакции, отразяващи атлетиката в България. Те гласуваха през месец ноември. Към гласовете на специалистите беше добавен и един вот от феновете на списание „Атлетика“ чрез гласуване в профила на изданието във „Фейсбук“.

Божидар Саръбоюков убедително спечели първото място с 289 точки, като бе поставен начело от всичките 28 експерти в анкетата, а само в гласуването на феновете отстъпи на Лъчезар Вълчев. Втори в анкетата с 212 т. е Тихомир Иванов, а трети е Вълчев.

При жените „Атлетка на България“ стана Пламена Миткова (скок дължина). Тя събра 260 точки. На втора позиция е най-силната ни атлетка в бяганията Милица Мирчева, а трета е Александра Начева (троен скок).

Атлет номер едно Божидар Саръбоюков направи много силен сезон както при юношите, така и при мъжете. Възпитаникът на Димитър Карамфилов доведе националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години до 7.97 и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул.

На Европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим Божидар подобри два пъти националния рекорд на скок дължина с 8.18 и 8.22, и  направи още три опита над осем метра. Остана само на 1 сантиметър от европейската титла на скок дължина при юношите, но получи квота от Световната атлетика за планетарното първенство за мъже и жени. На троен скок той завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд 16.25 и се качи на почетната стълбичка заедно с още един българин – Лъчезар Вълчев, който остана трети с 16.16.

В активите на Божидар през 2023-а г. са още трето място с националния отбор на европейското отборно първенство - втора лига, както и впечатляваща статистика от 10 състезания с резултат над 7.80.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини