От х:

Днес в x:

Развръзка: Няма да оставим на пътя нито едно дете, категорична е шефката на РУО-Хасково по казуса с общежитията

Дори и едно дете да има нужда да остане на общежитие, то ще бъда отворено. Няма да оставим дете на пътя. Това е категоричното обещание на началничката на Регионалното управление на образованието в Хасково Веселина Павлитова. По нейно разпореждане от днес, след проведени разговори с директора на Обединените общежития в Хасково Димитър Цветков, който е на подчинение на РУО, графикът на работа строго ще се спазва.

Темата тръгна след като в неделя няколко деца от отдалечени от Хасково места, които учат тук, но нямат удобен транспорт, останаха няколко часа пред затворените врати на общежитието. Родителите им сигнализираха за проблема и потърсиха съдействие.

Общежитията ще отварят точно в 14 часа в неделя, е разпоредила Веселина Павлитова.

През тази година има чрезвичайни обстоятелства, понеже учениците от Финансово-стопанската гимназия учат втора смяна в сградата на Езиковата гимназия и са до късно на училище. Тези, които не са от Хасково, остават в петък вечер в общежитието и го напускат в събота сутринта. Това са допълнителни смени за педагозите. Въпреки това, при студено време, затворени пътища или каквито и да е други обстоятелства, ако се наложи, децата ще остават и в събота, и в неделя и общежитието няма да затваря, сочи разпореждането й.

Основният проблем заради конкретната ситуация тази неделя е заради липсата на удобен обществен транспорт, а това тръгва от спрени линии заради нерентабилността им. Децата са в общежитието напълно безплатно, след решение на Общинския съвет на Хасково, имат и карти за намаление при ползването на обществен транспорт. Това, че няма удобни за всички транспортни линии, е проблем на общините и тяхна задача. Нито РУО, нито МОН има как да се намесим или съдействаме, коментира Веселина Павлитова. Тя допълни, че родителите също трябва да поемат отговорност за избора на училище за децата си, и за придвижването им „Родителите също носят отговорност, а това, което зависи от образователната система, ще бъде сторено", категорична е началничката на РУО.

Според кмета на община Стамболово Аднан Йълдъз разрешаването на темата с транспортната схема е трудна задача. Той по-скоро разчита на подкрепа на колегата си от община Хасково Станислав Дечев за по-ранното отваряне на блоковете.

Градоначалникът на Хасково Дечев пък коментира, че в Обединените ученически общежития разполагат с достатъчен финансов ресурс и служители, останалото е въпрос на по-добра организация на работа. Станислав Дечев е категоричен, че децата не трябва да бъдат оставяни на улицата. "Темата не е дали става въпрос за 12 или 15 деца, а дори да става дума и за едно-то трябва да бъде прибрано и осигурено, защото въпросът е принципен". Според него, работата трябва да се регулира така, че общежитията да не затварят изобщо, а в тях да има целодневно дежурен педагог. Той даде пример с другите ученически общежития в Хасково, в които работата е организирана точно по този начин.

В крайна сметка, макар и с леко напрежение, стана ясно, че може поне донякъде да се реши даден проблем, ако институциите са си на мястото.

 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини