От х:

Днес в x:

Ученици от отдалечени населени места зъзнат в студ и вятър пред затвореното общежитие в неделя

Неприятна ситуация се е разиграла в неделя по обед за тийнейджъри, които пътуват от по-отдалечени населени места, за да учат в Хасково. Родителите им сигнализираха притеснени, че в неделя повече от два часа децата са мръзнали пред затворения корпус на ученическите общежития до автогарата.

12 деца от с.Николово, две села от община Стамболово и от населени места в Кърджалийско са оставени навън до 16 часа при силния вятър, който бушуваше през вчерашния ден на код „жълто“ за опасно време.

Повечето от децата са пристигнали около 12 часа, а общежитията, според регламента на организация на работа, в неделя отварят в 14.30 часа. Причината за ранното пристигане на учениците е, че нямат по-късен обществена транспорт, който да ползват от населените места, в които живият. Децата от селата в Стамболово са пътували по-удобно преди, но отскоро автобусът прекратил движение по линията в почивния ден. Причината- нерентабилност за фирмата.

Така тази неделя с по няколко куфара и чанти, тъй като освен учебници и лаптопи, учениците се връщат в Хасково в последния ден на седмицата и заредени с домашна храна, децата са оставени навън.

Според думите на родителите им, дежурният в общежитието е отворил блока едва към 16 часа и се е държал грубо с учениците.

Родителите и учениците настояват за по-гъвкаво работно време на общежитията, поне в студените зимни месеци. Те ще търсят съдействие и от община Хасково.

„Не всеки има възможност за частен транспорт. Децата са оставени на студа. Трябва да се направи нещо, поне за зимните месеци.“, категорични са те.

Изпълняващият длъжността директор на Обединените ученически общежития Димитър Цветков обясни, че блоковете се отварят в 14.30 часа в неделя. 13 души е наличният състав, според финансовия ресурс, с който разполага. За група от 25 ученици отговаря един служител. Няма обаче и достатъчно ученици, за да изиска още една щатна бройка за педагог-възпитател. А без педагог в общежитието няма как децата да бъдат допуснати до стаите, сочи регламентът, обясни той. В същото време от Обединени ученически общежития са финансирали от бюджета си с 62 хил.лв. извършването на паспортизацията, необходима за кандидатстване по проект за цялостно обновяване на два от блоковете. Този проект вече е спечелен, но парите ще бъдат възстановени едва когато тръгне същинската работа, обясни Цветков. Двама от служителите са се пенсионирали и в момента им се изплащат по осем пенсии. И тези пари ще се върнат обратно в касата, но чак през март догодина.

„Правя каквото мога, но с ресурса, с който разполагам, дори не мога да осигуря 24 часова охрана на общежитията. Охраняваме се в часовете от 17.30 до 22 часа, при положение, че имаме писмо от МОН, че това трябва да се промени“, обясни Димитър Цветков.

Той посочи, че има дете на общежитие, което пристига от с. Поточница в неделя в 7.30 сутринта, защото няма друга възможност да се придвижи по-късно до Хасково. Според него проблемът е в липсата на обществен редовен транспорт, а това трябва да е отговорност на общините.

Димитър Цветков ще направи проверка по конкретния случай тази неделя. Той разчита за разрешаването на ситуацията да помогне и местната администрация. Единият вариант да бъде осигурен служител, който да отваря общежитията към 10 часа, е да бъде назначен на 4-часов работен ден педагогически съветник, за която длъжност не се изисква по регламент да има отговорност за група от 25 ученици.

Директорът се ангажира да провери дали е възможно заплащането на хонорар на специалистите от Центъра за кариерно развитие, който е на издръжка към Обединени ученически общежития, ако те покрият времевата дупка в неделя и отварят общежитията към 10 часа.

Едно е сигурно - институциите непрекъснато тръбят за усилията, които се полагат децата да бъдат задържани в училище и срещу ранното им отпадане от образователна среда. В този случай обаче висящият въпрос е не как децата ще бъдат върнати в училище, а как ще се придвижат до школото, което те искат да посещават. Темата, макар на пръв поглед да изглежда елементарна, всъщност изисква намеса по няколко направление и обединени усилия от страна и на ръководител на звено, и от страна на община, и на държавата в лицето на МОН. В противен случай образованието у нас ще продължава да изглежда неглиже и все повече ще се затвърждава впечатлението, че се прехвърля като варен картоф от стратегия за развитие на стратегия, без реални действия.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ве
    ВЕРГИЛ
    28 -37
    18:34, 20 ное 2023
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Жж
      жж
      21 -16
      23:21, 20 ное 2023
      Децата в северните страни,също и в Русия,се въргалят в снега,а нашите мрънкачи измръзнаха през есента.
  • 2
    Ас
    Ася
    22 -18
    19:01, 20 ное 2023
    Не е приятно,но не е трагедия.
  • 3
    да се вземата мерки за да не стоят децата по 2 часа отвън на студа. Ех ама стееее
  • 4
    Ба
    Бать Мишо -Дебелия
    15 -11
    20:59, 20 ное 2023
    Какво толкова е станало? Хайде вземете мерки!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини