От х:

Днес в x:

11 °C

Компания доказа ползите от 4-дневната работна седмица, прави мярката постоянна

Първият по рода си експеримент с 4-дневна работна седмица приключи в Нова Зеландия след цели два месеца. Експериментът протекъл толкова добре, че сега компанията иска да въведе мярката за постоянно.

Макар множество изследвания да демонстрират огромните ползи от намалената работна седмица върху персонала, забележителното в този експеримент е, че служителите на компанията Perpetual Guardian работели 4 дни седмично, но им се плащало за 5.

От гледна точка на функционирането и управлението на компанията, тези цифри може да звучат налудничаво, но за собственикът на компанията Андрю Барнс рискът си струвал.

В период от 8 седмици през март и април, компанията дала на всичките си 240 служители по един ден платен отпуск седмично. Целта била да установят как това би се отразило на бизнеса.

Независими изследвания на учени от Университета в Окланд и Техническия университет в Окланд определили, че стойностите на стреса са спаднали от 45 на 38% през пробния период, докато при балансът работа-личен живот било отчетено подобрение от 54 на 78%.

Разбира се, тези резултати са лесно предвидими, като се има предвид, че на служителите им се е плащало за пълно работно време, а от тях се е очаквало да работят по-малко. Изненадващото било, че това по никакъв начин не се отразило негативно върху производителността.

Представянето на служителите не се влошило по никакъв начин, а данните сочат, че производителността всъщност е нараснала слабо сред повечето екипи.

Бил отчетен значителен ръст по отношение на ангажираността и задоволството на служителите. Те били категорични, че са много по-слонни да продължат да работят в същата компания.

Заради ползите за служителите и ръководството, изпълнителният директор и основател Андрю Барнс е категоричен, че ще направи мярката постоянна. Той препоръчва промяната да бъде приета от борда на директорите на компанията.

“Ние плащаме за производителност. Правим ясно разграничение между броя на часовете в офиса и крайния разултат”, казва той.

Разбира се, предстои да се разбере дали впечатляващите резултати ще се запазят, ако в крайна сметка Perpetual Guardian направят 4-дневната работна седмица стандартна.

Няма съмнение, че ползите за служителите са много и разнообразни, ако не им се налага да прекарват толкова много време на работото място.

Предишни изследвания сочат, че работата на пълно работно време се отразява зле на мозъка и психичното здраве, а продуктивността бележи спад, когато служителите са принудени да работят твърде много.

По тази причина мнозина смятат, че трябва да подобрим стандартна си на живот, като въведем 4-дневна работна седмица или като намалим работните часове през деня.

Едно нещо е ясно: Барнс не съжалява, че е провел експеримента.

“Резултатите сочат, че сега служителите ни са по-мотивирани, енергични и лоялни. Те се гордеят с компанията, за която работят, защото тя се интересува от тях”, казва той.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
20 ное 2019
Последни новини