От х:

Днес в x:

30 °C

Компания доказа ползите от 4-дневната работна седмица, прави мярката постоянна

Първият по рода си експеримент с 4-дневна работна седмица приключи в Нова Зеландия след цели два месеца. Експериментът протекъл толкова добре, че сега компанията иска да въведе мярката за постоянно.

Макар множество изследвания да демонстрират огромните ползи от намалената работна седмица върху персонала, забележителното в този експеримент е, че служителите на компанията Perpetual Guardian работели 4 дни седмично, но им се плащало за 5.

От гледна точка на функционирането и управлението на компанията, тези цифри може да звучат налудничаво, но за собственикът на компанията Андрю Барнс рискът си струвал.

В период от 8 седмици през март и април, компанията дала на всичките си 240 служители по един ден платен отпуск седмично. Целта била да установят как това би се отразило на бизнеса.

Независими изследвания на учени от Университета в Окланд и Техническия университет в Окланд определили, че стойностите на стреса са спаднали от 45 на 38% през пробния период, докато при балансът работа-личен живот било отчетено подобрение от 54 на 78%.

Разбира се, тези резултати са лесно предвидими, като се има предвид, че на служителите им се е плащало за пълно работно време, а от тях се е очаквало да работят по-малко. Изненадващото било, че това по никакъв начин не се отразило негативно върху производителността.

Представянето на служителите не се влошило по никакъв начин, а данните сочат, че производителността всъщност е нараснала слабо сред повечето екипи.

Бил отчетен значителен ръст по отношение на ангажираността и задоволството на служителите. Те били категорични, че са много по-слонни да продължат да работят в същата компания.

Заради ползите за служителите и ръководството, изпълнителният директор и основател Андрю Барнс е категоричен, че ще направи мярката постоянна. Той препоръчва промяната да бъде приета от борда на директорите на компанията.

“Ние плащаме за производителност. Правим ясно разграничение между броя на часовете в офиса и крайния разултат”, казва той.

Разбира се, предстои да се разбере дали впечатляващите резултати ще се запазят, ако в крайна сметка Perpetual Guardian направят 4-дневната работна седмица стандартна.

Няма съмнение, че ползите за служителите са много и разнообразни, ако не им се налага да прекарват толкова много време на работото място.

Предишни изследвания сочат, че работата на пълно работно време се отразява зле на мозъка и психичното здраве, а продуктивността бележи спад, когато служителите са принудени да работят твърде много.

По тази причина мнозина смятат, че трябва да подобрим стандартна си на живот, като въведем 4-дневна работна седмица или като намалим работните часове през деня.

Едно нещо е ясно: Барнс не съжалява, че е провел експеримента.

“Резултатите сочат, че сега служителите ни са по-мотивирани, енергични и лоялни. Те се гордеят с компанията, за която работят, защото тя се интересува от тях”, казва той.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини