От х:

Днес в x:

10 °C

Да си привързан не означава да си "вързан"

Един от трудните въпроси, които стоят пред работещите майки е дали да изоставят кариерата си и да се отдадат изцяло на детето. „Нека опитаме да не избираме "или... или...", предлага Людмила Петрановская, автор на книгата "Селфмама: Лайфхакове за работещи майки". "Стига ни е мъчила съвестта! Работещите майки могат да отгледат чудесни деца“, твърди тя.

Според теорията на привързаността един възрастен води детето в света, в който му обещава обич, защита и грижа - но не и удовлетворението на всички желания и пълната липса на неприятни преживявания.

Вие имате право да си живеете живота и детето трябва да се адаптира към вашия начин на живот. Така се развиват неговите инстинкти, мощната му програма на поведението на следване - да бъдеш със своя възрастен, да се ориентираш по него, да мислиш за добро и правилно всичко, което този възрастен мисли за правилно и добро, да живееш в неговата къща, да ядеш неговата храна, да говориш езика му, да водиш неговия начин на живот.

В същото време вие имате право да излизате по работа, а вашето дете има право да се разстройва заради това. Но вие не сте задължени да стоите вкъщи, за да не го разстройвате, точно както то не е задължено да се преструва, че това го устройва.

Вие имате право да раждате нови деца и детето има право да ревнува от тях. Не е нужно да се отказвате от увеличаването на семейството, за да може детето да остане единствено. Също така и детето не е задължено да се преструва, че му харесва всичко.

Шестте тайни на работещите майки

Вие имате право да се разделите с половинката си и детето има право да страда заради това. Не е нужно да живеете в брака, който съвсем не върви, “заради детето”, но и то не е задължено да преглъща чувствата си.

Вие имате право да промените местоживеенето и начина си на живот, а детето има право да протестира и да тъгува по това, с което е свикнало. Не е нужно да се отказвате от плановете и целите си, за да му осигурите постоянство, но то не е задължено да се преструва, че промените са му лесни за понасяне.

Вие имате право да живеете така, както смятате за необходимо или така, както ви позволяват обстоятелствата, децата имат право да бъдат недоволни, но като родител вие сте длъжни да им помогнете да се адаптират, за да смекчите внезапните обрати и спънките на съдбата. А като стане съвсем непоносимо, да може детето да поплаче в ръцете ви и да не чуе вашето “Как не те е срам!”, “Всичко е заради теб.” или “Стига! И без твоето хленчене ни е криво!”

Теорията на привързаността изисква родителят да бъде не толкова физически неразделен и подчинен на живота на детето, колкото емоционално присъстващ, за да знае детето, че ви има вас, а вие имате него, за да се чувства обичано и прието.

Да бъдеш родител означава непрекъснато да се грижиш за поддържането на истинска връзка с детето, независимо от обстоятелствата.

Увереността, че си важен, нужен и обичан, е по-важна от броя на часовете прекарани заедно. Теорията на привързаността набляга на отношенията, а не на дневния график.

Родителят, който се чувства заложник на детето, като една нещастна жертва на олтара на родителството, не е в състояние да изгради истински добра привързаност.

Родителят трябва да е силен и свободен, за да бъде господар на себе си и на своя живот - само тогава детето ще се чувства спокойно редом с родителя.

Текстът преведе и адаптира Ирина Янчева-Карагяур, психотерапевт и създател на блога Отражения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
14.10.2019
Последни новини