От х:

Днес в x:

Да си привързан не означава да си "вързан"

Един от трудните въпроси, които стоят пред работещите майки е дали да изоставят кариерата си и да се отдадат изцяло на детето. „Нека опитаме да не избираме "или... или...", предлага Людмила Петрановская, автор на книгата "Селфмама: Лайфхакове за работещи майки". "Стига ни е мъчила съвестта! Работещите майки могат да отгледат чудесни деца“, твърди тя.

Според теорията на привързаността един възрастен води детето в света, в който му обещава обич, защита и грижа - но не и удовлетворението на всички желания и пълната липса на неприятни преживявания.

Вие имате право да си живеете живота и детето трябва да се адаптира към вашия начин на живот. Така се развиват неговите инстинкти, мощната му програма на поведението на следване - да бъдеш със своя възрастен, да се ориентираш по него, да мислиш за добро и правилно всичко, което този възрастен мисли за правилно и добро, да живееш в неговата къща, да ядеш неговата храна, да говориш езика му, да водиш неговия начин на живот.

В същото време вие имате право да излизате по работа, а вашето дете има право да се разстройва заради това. Но вие не сте задължени да стоите вкъщи, за да не го разстройвате, точно както то не е задължено да се преструва, че това го устройва.

Вие имате право да раждате нови деца и детето има право да ревнува от тях. Не е нужно да се отказвате от увеличаването на семейството, за да може детето да остане единствено. Също така и детето не е задължено да се преструва, че му харесва всичко.

Шестте тайни на работещите майки

Вие имате право да се разделите с половинката си и детето има право да страда заради това. Не е нужно да живеете в брака, който съвсем не върви, “заради детето”, но и то не е задължено да преглъща чувствата си.

Вие имате право да промените местоживеенето и начина си на живот, а детето има право да протестира и да тъгува по това, с което е свикнало. Не е нужно да се отказвате от плановете и целите си, за да му осигурите постоянство, но то не е задължено да се преструва, че промените са му лесни за понасяне.

Вие имате право да живеете така, както смятате за необходимо или така, както ви позволяват обстоятелствата, децата имат право да бъдат недоволни, но като родител вие сте длъжни да им помогнете да се адаптират, за да смекчите внезапните обрати и спънките на съдбата. А като стане съвсем непоносимо, да може детето да поплаче в ръцете ви и да не чуе вашето “Как не те е срам!”, “Всичко е заради теб.” или “Стига! И без твоето хленчене ни е криво!”

Теорията на привързаността изисква родителят да бъде не толкова физически неразделен и подчинен на живота на детето, колкото емоционално присъстващ, за да знае детето, че ви има вас, а вие имате него, за да се чувства обичано и прието.

Да бъдеш родител означава непрекъснато да се грижиш за поддържането на истинска връзка с детето, независимо от обстоятелствата.

Увереността, че си важен, нужен и обичан, е по-важна от броя на часовете прекарани заедно. Теорията на привързаността набляга на отношенията, а не на дневния график.

Родителят, който се чувства заложник на детето, като една нещастна жертва на олтара на родителството, не е в състояние да изгради истински добра привързаност.

Родителят трябва да е силен и свободен, за да бъде господар на себе си и на своя живот - само тогава детето ще се чувства спокойно редом с родителя.

Текстът преведе и адаптира Ирина Янчева-Карагяур, психотерапевт и създател на блога Отражения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини