От х:

Днес в x:

Враждебният сексизъм на родителите върви ръка за ръка с авторитарно възпитание на децата

Учени от университета на Оукланд, Нова Зеландия, са установили, че бащите и майките, които са склонни към враждебен сексизъм и вярват, че мъжете трябва да имат власт в обществото и семейството, са по-слабо отзивчиви към децата си и предпочитат авторитарен стил на възпитание, съобщи Синхуа. 

"От десетилетия е известно, че сексизмът предсказва негативно поведение спрямо жените - от дискриминация до насилие", казва водещият автор Никола Оувърол. 

Изследването, публикувано във вторник в сп. "Social Psychological and Personality Science", е първото по рода си.

Неравенството между половете остава глобален проблем, който се проявява в много различни сфери на човешките взаимоотношения. Враждебният сексизъм се отнася до антагонистични убеждения по отношение на жените, които се разглеждат като заплаха за социалната власт на мъжете. Той води до дискриминация на работното място, обективизация и сексуален тормоз, както и до насилие срещу жени. Освен това той може да повлияе и на възпитанието на децата.

За целите на изследването авторите му са записали на видео семейни групи в лаборатория и са оценили степента на отзивчивост на родителите, включително проява на топлота, ангажираност, отзивчивост към молбите на децата и зачитане на тяхната независимост.

Според изследването при по-малко отзивчивите родители - както майки, така и бащи, са наблюдавани по-високи нива на "враждебен сексизъм".

Резултатите за бащите са били очаквани и подчертават, че вредните последици от сексистките нагласи на мъжете могат да включват и по-лошо възпитание.

Откритието, че майките, които приемат враждебния сексизъм, вероятно са по-малко отзивчиви родители, обаче е неочаквано.
   
"Може да се окаже, че тези майки следват примера на бащата в семейните взаимодействия, което води до по-малко ангажирано родителство", казва Оувърол.

Изследователите отбелязват, че това е първото експериментално доказателство, че враждебният сексизъм при родителите води до по-авторитарен стил на възпитание.

Отзивчивото родителство е от ключово значение за здравословното развитие на децата и липсата му може да доведе до поведенчески проблеми, емоционални трудности и по-ниски академични постижения.

На следващ етап учените искат да изяснят защо жените продължават да приемат сексистките нагласи въпреки вредата, която те нанасят както на децата, така и на самите тях.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини