От х:

Днес в x:

С изложба и демонстрация на умения завършиха Паскалевите дни в Гимназията по туризъм

    С множество инициативи Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в отбеляза своя патронен празник.

    Учениците от специалност „Рекламна графика“ подредиха изложба във фоайето на гимназията и представиха свои плакати, посветени на създателя на модерното книгоиздаване в България. Това стана само дни след като те отбелязаха Деня на художника с изложба на картини, нарисувани от тях специално за повода.

    Младите дизайнери, заедно с учителите си Даниела Боева и Лидия Белева, бяха на гости в часовете по компютърно моделиране на седмокласниците от ОУ „Св. Климент Охридски“. Гимназистите от 11 и 12 клас, специалност „Рекламна графика“ разказаха за уменията, които са придобили по време на обучението си и показаха изработени от тях календари, плакати, брошури, сублимация на тениски, чаши, кутии и 3D принт. Седмокласниците се запознаха със същността на рекламния дизайн, както и със специализирани софтуери, с които работят дизайнерите. Научиха какви специфични умения са им необходими, за да бъдат успешни рекламни дизайнери.

    Посещението в ОУ „Св. Климент Охридски“ се състоя по инициатива на ПГ по туризъм и е част от поредица събития, с които гимназията отбелязва Европейската година на уменията 2023. По този повод и Александър Гюмюшев от 11в клас демонстрира своите умения на пиано пред по-малките ученици.

    В празничната седмица се проведоха спортни турнири по футбол, тенис на маса и шах. В конкурс за есе на тема „Обичам да чета“ сред десетките участници, журито отличи есето на Ивет Димитрова от 10 В клас, а поощрителна награда получи Мери Ганева.

    Съвсем професионално учениците от 9г и 12г клас, специалност Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия, с огромен ентусиазъм и под ръководството на учителите си Ваня Михова и Сашка Чавдарова приготвиха изкусителни мъфини с шоколадов крем, медени бисквити и невероятно пухкави кифли с шоколад. Готовите изделия бяха представени на импровизирана изложба-базар с благотворителна цел.

    По време на Паскалевите дни бяха изработени кратък филм и брошура, посветени на Александър Паскалев. Филмът е озвучен от Йорданка Борисова, субтитри на английски език – Константин Дяков, дизайн – Стамена Марашева и ще бъде предоставен на РИМ – Хасково и ТИЦ – Хасково.

    Традиционно за училището осмокласниците посетиха Паскалевата къща -шедьовър на възрожденската архитектура, разгледаха експозицията „Градски бит в Хасково след Освобождението до края на ХІХ в.” и научиха любопитни факти за живота на бележития книгоиздател.

    На финал, учениците се насладиха на приятна разходка сред чистия въздух на парк „Кенана“ и посетиха Зоокъта на град Хасково, където беше проведена лекция сред природата от ветеринарния лекар, полагащ грижи за животните.

    През 2024 година ПГ по туризъм ще отбележи своя 60-годишен юбилей.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини