От х:

Днес в x:

Едва 28.80% е избирателната активност в Хасковско, проблеми с 9 машини

28.80% е избирателната активност в Хасковска област към 16:00 часа днес, съобщиха от Областна администрация. Към този час до урните са отишли 25 269 избиратели от общо 87 725 имащи право на глас.

Най-висока е в Тополовград – 54,37%, следват Димитровград – 50,26%, Симеоновград – 40,87% и Хасково – 26,28%.

На днешния балотаж избирателната активност е по-ниска от тази на първи тур, когато по същото време тя беше с около 10% по-висока, каза заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Десислава Филипова.

Тя заяви, че до настоящия момент изборният ден е спокоен. Няма жалби и сигнали във връзка с изборния процес. Подадена е жалба от Инициативния комитет на Николай Ставрев, която е във връзка със заличаване на упълномощени представители, което беше извършено от Общинската избирателна комисия след служебна проверка днес в ранните часове. Жалбата е изпратена по компетентност до ЦИК.

През деня са възникнали проблеми с машини в общо 9 секции, повечето от които са били отстранени до обяд. Само една машина е спряла работа – това е в 70-а секция в Хасково. В останалите 8 секции – в Малево, Козлец, Гарваново, три секции в Хасково.

машините са разпечатали невалидни разписки. За тях ще бъдат съставени нарочни протоколи от секционните комисии, които ще бъдат предадени заедно с финалния протокол. Работата с 8-те машини продължава, тъй като са отстранени техническите проблеми. В късния следобед, около 15:30 часа днес от ЦИК са издали становище, че при наличие на такава разписка гласоподавателят трябва да упражни вота си на хартия, а не на машина. Позицията на ЦИК е противна на предходните избори с машинен вот.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Sh
    Sheriff
    17 -4
    18:20, 5 ное 2023
    Машините които не са сработили са поправени от фирмата която ги поддържа. Как ви се струва да се "пипат" машините в изботния ден от частна фирма? Аз не знам, кажете вие... ;)
    • Te
      Tehnik
      1 -1
      22:13, 5 ное 2023
      Техниците, които поддържат машините са в списък, който по настояване на господин Борисов се проверява в ДАНС и всеки техник подлежи на съдебна отговорност, ако нанесе някакви повреди или зловредни действия! Всеки техник е подписал договор за извършваната дейност. А какво ще кажете за служителите, които регистрират протоколите от Информационно обслужване? Или само държавата може да ви гарантира честни избори? Ало, БКП да не се върна на власт?
  • 2
    И
    И
    2 0
    21:13, 5 ное 2023
    Нагласено е , машината не е виновна , че всичко е нагласено , накрая тези от комисията който не могат да смятат , да ги сметнали .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини