От х:

Днес в x:

Вещи лица броят вота за общински съветници в Хасково наново

    Започва  ново преброяване на бюлетините от всички 152 секции в община Хасково от местния вот за общински съветници на 29 октомври. Това разпореди съдията Петър Вунов от Административен съд Хасково по колективната жалба от: „Ние идваме“ - под чиято регистрация участваха на местните избори на 29 октомври от Местната инициативна група „Спаси Хасково“, „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „България на регионите и ВМРО. Към това дело е приобщена и жалбата на Георги Иванов от "Български гласъ" за оспорване на вота за общински съветници и разпределението на мандатите.

    Всички политически сили, които оспорват решението на ОИК, се представляват от адвоката от Софийска адвокатска колегия Иван Трончев.

    Всички 41 общински съветници бяха призовани в качеството си на заинтересовани лица, малцина от тях обаче присъстваха.

    От страна на ОИК се явиха юристите Добромир Якимов, председател на комисията и единият от заместниците му Венелин Челебиев.

    Адвокат Иван Трончев пледира пред съда за назначаването на съдебно преброителна експертиза с цел да се изясни дали броят на подадените бюлетини отговаря на броя на подписите на избирателите от протоколите, предадени от комисиите в ОИК, както и да се провери как са отразени недействителните бюлетини. Освен това, той настоя да се изиска от ОИК списъка на членовете на секционните избирателни комисии с номера: 49,126,138 и 144. От видеонаблюдението в тези секции се вижда, че от членовете на комисиите се извършват тежки изборни нарушения при боренето и отчитането на вота, посочи адвокатът. Затова той поиска от съда и назначаването освен на съдебно-графологична и лицево-разпознавателна експертиза. А също и съдебно-техническа експертиза, която да установи автентичността на видеата.

    От ОИК оспориха исканията по отношение на  посочените четири секции от адвокат Трончев. Добромир Якимов цитира практика от Административен съд -Русе и посочи, че релевантен момент дали една бюлетина е действителна или не, моментът на отваряне на изборната кутия. И този момент е в края на изборния ден на 29 октомври.

    Иван Минев от ГЕРБ оспорва жалбата, а съветникът от „Ние идваме“ Марин Райчев посочи пред съда, че видеонаблюдението в четирите секции се вижда, че членовете им подправят бюлетини. „Смятам, че се виждат нарушения, които са за прокурор“, добави Марин Райчев.

    В крайна сметка, от всички искания на адвоката на жалбоподателите, съдът удовлетвори това за ново преброяване на бюлетините. Две вещи лица ще извършат новото преброяване в присъствие на представители на политическите партии. Целта е да се проверят действителните и недействителните бюлетини и да се даде становище дали се променя разпределението на мандатите.

    За работата си вещите лица ще получат 4200 лв., които са за сметка на жалбоподателите.

    Работата по броенето трябва да приключи ден преди насроченото ново съдебно заседание на 20 ноември.

    Хасковският административен съд остави без разглеждане жалбата на кандидат за кмет на община Хасково от Георги Иванов против решението ОИК – Хасково за резултатите от първи тур за кмет, и прекрати производството по делото.

    Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщението му на страните пред Върховния административен съд.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини