От х:

Днес в x:

ГЕРБ и съветникът Делян Делчев обжалват касирането на изборите за Общински съвет в Хасково

Две касационни жалби против решението по делото, образувано по повод оспорване на изборните резултати в община Хасково за съветници, са постъпили в Административен съд Хасково, съобщиха от там. Едната е от партия-ГЕРБ, а другата е от общинския съветник и заместник-председател на местния парламент Делян Делчев, който също е участник в него от квотата на ГЕРБ.

На 1 февруари съдът обяви на първа инстанция за недействителен избора на общинските съветници, проведен на 29 октомври 2023 г. и обявен с решение на ОИК – Хасково от 30-и октомври.

Делото беше образувано след жалби „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално движение“, „Възраждане“,„Продължаваме Промяната-Демократична България“ и „България на регионите“ срещу решението на ОИК. Последва рестарт на броенето на бюлетините от вота. Въпреки, че в хода на процеса се очакваше само разместване на квотите за общински съветници между „Възраждане“ и „България на регионите“ в полза на "Възраждане", в крайна сметка изборът бе обявен за недействителен.

След един неуспешен опит ОИК-Хасково да се събере, за да реши дали ще подаде жалба пред втора инстанция срещу решението на АСХ, при вторият се взе решение да не се жали. Всяка партия, извън жалбоподателките и всеки един от 41-те общински съветници в Хасково, като заинтересовано лице обаче, може да направи това в законоустановения срок. Той е седемдневен, след получаване на уведомлението за постановеното решение на първа инстанция.

Предстои проверка на редовността на жалбите, след което евентуално изпращане на препис от тях на другите страни и впоследствие изпращане на делото във Върховния административен съд.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини