От х:

Днес в x:

ВАС касира изборите за Общински съвет в Хасково окончателно

Върховният административен съд остави в сила решението на Хасковския административен съд от 1 януари 2024 г за касиране на изборите за общински съветници. Така ВАС остави без уважение обжалваното от общинския съветник  от ГЕРБ Делян Делчев и от ПП ГЕРБ решение на хасковските административни магистрати.

Изборите за общински съветници бяха касирани на първа инстанция след жалбата на „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално движение“, „Възраждане“,„Продължаваме Промяната-Демократична България“ и „България на регионите“ срещу избора на Общинската избирателна комисия-Хасково от 30 октомври 2023 г. за състава на местния парламент.

В мотивите на ВАС е посочено, че са основателни възраженията на жалбоподателите за допуснати множество нарушения в изборния процес при броенето на бюлетините и отчитането на действителни и недействителни гласове.

Така в Хасково предстоят нови частични местни избори за общински съветници.  Според процедурата предстои решение на Централната избирателна комисия, след което президентът ще издаде указ за насрочване на вота. 

Частичните местните избори в Хасково да се проведат на 9-ти юни, когато се очаква да бъдат насрочени тези за Народно събрание  и  за Европейски парламент е невъзможно, обясни председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов. И това е така, тъй като местните избори се провеждат от Общинската избирателна комисия, а парламентарните и евроизборите-от Районната избирателна комисия. Има и чисто хронологически пречки-за Национален и за Европейски парламент изборите се провеждат в двумесечен срок от издаването на указа на президента, което се очаква да се случи на 9-ти април. Такъв срок след касация не е предвиден, а по-скоро президентът решава кога да се насрочи вота.

Във вторник Якимов свиква Общинската избирателна комисия, за извеждане на процедурата след касация до край. А това включва официално  уведомяване за постановеното решение от ВАС към ЦИК, към областния управител и към председателя на Общинския съвет.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Бъ
    бъззз
    41 -2
    17:02, 8 апр 2024
    Очаквано.
    Може ли избори в България без нарушения?
    Никога.
  • 2
    Ру
    Румен
    54 -3
    17:19, 8 апр 2024
    Браво на Върховния административен съд!! Много хубава новина! Сега пак ще се налеят много пари за купуване на гласове от някои заинтересовани хора... Познайте кои.....
  • 3
    Ар
    Аре
    42 -3
    17:23, 8 апр 2024
    Пак ще се раздават столевки
    • За
      Запознат
      13 0
      08:55, 9 апр 2024
      Питайте някой ако познавате който работи в ОП"Екопрогрес" по- колко парички получиха на предишните избори за да гласуват за дадена партия и специален човек....
  • 4
    Пр
    Простото Киро
    25 -1
    20:59, 8 апр 2024
    Пак да гласувате за подменените пидраси че още не сме изпратили всичко
  • 5
    Ва
    Ванчо 🦈 акулата
    20 -2
    21:27, 8 апр 2024
    От тъп бакшиш до общински съветник.
  • 6
    По
    Последният Хасковлия
    14 0
    21:28, 8 апр 2024
    Айде ще има Ала бала
  • 7
    АР
    А решенията???
    12 0
    08:47, 9 апр 2024
    Какво става с решенията взети от този общински съвет? Да се отменят и те.
    И по интересното е че само за общински съветници се класират. А за кмет. Няма проблеми там. Те само за общински има нередности кметя е избран без нарушения 😀
  • 8
    Тр
    три в две
    8 0
    09:02, 9 апр 2024
    представете си какъв ще е резултатът от щедро рекламираните 2 в 1, те 1 в 1 не могат да направят, ще правят 2 в 1, пълна пародия!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини