От х:

Днес в x:

Общинската избирателна комисия няма да обжалва пред ВАС решението за касиране на изборите

Изображение 1 от 5

    Общинската избирателна комисия няма да обжалва решението на Административен съд Хасково от 1 февруари, с което касира изборите за Общински съвет. Това стана ясно тази вечер, след заседание на ОИК. То беше свикано сега, след като миналия четвъртък комисията не успя да събере кворум. За взимане на решение е необходим кворум от 7 души.

    Преди заседанието се появиха представители на "Възраждане", които обаче бяха помолени да напуснат помещението, в което ще бъде заседанието. 

    Взетото решение на закрито заседание тази вечер гласи: "Изхождайки единствено от обстоятелството, че Общинската избирателна комисия по своето естество е надпартиен орган, който действа в обществен интерес, назначен с решение на ЦИК, въз основа на публични консултации, проведени при Областен управител на област Хасково, считаме, че не следва ОИК-Хасково да взима отношение по твърденията на жалбоподателите за нарушения на изборните правила, във връзка с проведените на 29.10.2023г. избори за общински съветници в Община Хасково, в това число и по отношение на определения брой на действителните и недействителни бюлетини, съгласно приетата от съда съдебно-статистическа експертиза, като тези въпроси по съществото на спора следва да бъдат разрешени от ВАС при евентуално касационно обжалване на решението от някоя от участвалите в изборите партии или коалиции или от избран общински съветник в качеството му на заинтересовано лице от действието на първоинстанционно решение". 

    До тази ситуация се стигна, след обжалване на решението на ОИК за състава на общинския съвет от 30 ноември 2023 година от страна на шест политически формации: „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално движение“, „Възраждане“,„Продължаваме Промяната-Демократична България“ и „България на регионите“.

    Решението на ОИК да не обжалва не означава, че казусът остава на първа инстанция. Всеки от общинските съветници, който е заинтересовано лице в случая, също може да обжалва пред ВАС.

    При оспорване на решението пред Върховен административен съд при подадена жалба от партия, коалиция или избран общински съветник, с решението си от тази вечер ОИК-Хасково упълномощи председателя на Комисията адв.Добромир Якимов и адв. Венелин Карев Челебиев, член на ОИК заедно или поотделно да представляват Общинска избирателна комисия в производството по оспорването пред Върховен административен съд.

    Настоящото решение подлежи на обжалване пред ЦИК в 3-дневен срок от обявяването му.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Су
      сунай
      29 -10
      19:42, 5 фев 2024
      Абе махнете го това комплексирано ренде Ясен ве.
    • 2
      Хр
      Христова
      22 -7
      21:34, 5 фев 2024
      Защо ни занимавате с хора които си нямат си работа, а същевременно имат глисти и острици в изобилие.
      Вместо да обжалват по-добре да идат на ветеринар да се лекуват.
    • 3
      Пе
      Пепи
      19 -4
      08:39, 6 фев 2024
      Този път ще има масово гласуване.
    • 4
      На
      На Ердоган Пейото
      6 -1
      15:20, 6 фев 2024
      А нимойте така няма да гласувате идете на риба или за гъби. ДПС трябва да спечели изборите а на бунаците от ПП ще им набиваме канчетата и ще гласуват каквито закони им кажем справка народното toplantı
      • Па
        пак Пейото
        5 -1
        15:22, 6 фев 2024
        А забурих абдали от Атаман става чудесен кмет стягайте вазелина
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини