От х:

Днес в x:

Повторното броене на бюлетините показа пренареждане в общинския съвет на Хасково

    Административен съд – Хасково обяви за решаване делото, образувано по оспорване на изборните резултати за общински съветници в Хасково. Казусът беше образуван по жалба на 6 партии и коалиции - „Ние идваме“ („Спаси Хасково“), „Възраждане“, „Продължаваме промяната-Демократична България“, „БСП за България“, „България на регионите“ и ВМРО. Те оспорват решение на Общинската избирателна комисия – Хасково от 30.10.2023 г., с което са обявени резултатите от проведените на 29.10.2023 г. избори за общински съветници в община Хасково.

    На днешното заседание бяха изслушаха двете вещи лица Мариана Ангелова и Димитър Байнов, изготвили съдебно-статическата експертиза за повторно преброяване на вота от всички 152 секции. Справката показва, че има неправилно преброени и липсващи гласове. Експертизата беше приета от съда, както и бяха изслушани становищата на част от страните в процеса, присъстващи в залата.

    Адвокатът на 6-те партии-жалбоподатели Дияна Далакманска от Добрич пледира, че решението на ОИК-Хасково след изборите е постановено в нарушение. Според нея има драстични нарушения. Заяви, изборният процес е неправилно проведен и изтъкна, че секционните избирателни комисии не са спазили законосъобразността на действията си – преди вота, в изборния ден и след него. Каза, че представената експертиза променя общинската избирателна квота. Тя настоя изборите да бъдат обявени за недействителни.

    Председателят на ОИК-Хасково Добромир Якимов, който е и адвокат, заяви, че според него данните от експертизата нямат драстични и съществени отклонения от СИК-овете. Каза, че вещите лица са преброили с 61  по-малко действителни бюлетини, увеличили са с 81 броя недействителните бюлетини, има ръст на тези с „Не подкрепям никого“ с 35-36 бюлетини. Така се променя квотата за общински съветници – според ОИК квотата е 699 гласа, а според експертиза трябва да са 697 гласа. Според него няма основание за обявяване на изборите като недействителни.

    Двете стани спореха дали има нарушения при окомплектоването на повечето от чувалите, с които са предадени бюлетините.

    Решението на съдия Петър Вунов трябва да бъде обявено в кратък срок, в рамките на около седмица. Ако съдът се съобрази с представената експертиза ще доведе до разместване на мандати – „Възраждане“ ще получи един мандат повече, а „България на регионите“ ще загуби един мандат. Така Красимира Христова може да влезе на мястото на Тянка Дякова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини