От х:

Днес в x:

На първа инстанция съдът касира изборите за Общински съвет на Хасково

Изображение 1 от 2

    Административният съд на Хасково касира избора за Общински съвет. Решението на съдията от първа инстанция по делото Петър Вунов, в което решението на Общинската избирателна комисия– Хасково от 30 октомври 2023 г. за състава на местния парламент, беше обжалвано от няколко формация, излезе днес.

    Жалбоподателите са: „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално движение“, „Възраждане“,„Продължаваме Промяната-Демократична България“ и „България на регионите“.

    Въпреки, че в хода на процеса се очакваше само разместване на квотите за общински съветници между „Възраждане“ и „България на регионите“ в полза на "Възраждане", в крайна сметка изборът е обявен за недействителен.

    В хода на делото беше разпоредено повторно преброяване на бюлетините във всички 152 СИК.

    В мотивите за решението си съдия Вунов отбелязва, че е основателно възражението на жалбоподателите за допуснати множество нарушения при броенето на бюлетините, тъй като са налице разлики между отчетените в голяма част от СИК действителни и недействителни гласове и установените такива в предадените чували с изборни книжа на тези СИК. Разликата се е отразила на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат. Това пък променя разпределението на мандатите между партиите и коалициите и на имената на обявените за избрани общински съветници.

    При рестарта на броенето на вота вещите лица засякоха промяна в избирателната квота от 699 на 697 гласа. Така разпределението на мандатите между партиите се промени. 21 гласа разлика, която е отбелязана при повторното преброяване за „Възраждане“, на практика им даде трети мандат в местния Общински съвет. Тази позиция е за сметка на „България на регионите“, които пък се стопяват в присъствието си от трима на двама общински съветници.

    Според решението на съдия Вунов Централната избирателна комисия ще трябва да заплати на „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално движение“ и „Възраждане“сумите от по 2 250  лв. поотделно на всяка една от тях, а на "Продължаваме Промяната - Демократична България", „Възраждане“ и „България на регионите“сумите от по 700 лв. поотделно на всяка една от тях, представляващи направени разноски по делото.

    Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в срок от седем дни.

    При тази ситуация председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов съобщи, че свиква заседание този следобед, на което да бъде взето решение за обжалване на решението на АСХ на пред ВАС.

    Според него по-вероятно е ОИК да излезе с решение за обжалване на следваща инстанция.

    "ВАС поддържа практиката, че повторно броене на вота от вещи лица е недопустимо с оглед, че няма каквито и да е жалби за противоречия между членовете на СИК при записване на резултатите, които са представители на различни партийни формации. В тази посока има и две решения на Конституционния съд на РБ, които според ВАС, независимо, че се касаят за избор на народни представители, могат да бъдат приложени и за местни избори за общински съветници", коментира Добромир Якимов.

    Председателят на Общинския съвет Таня Захариева коментира, че всички решения, гласувани по време на двете редовни заседания от страна на местния парламент, от положената клетва от членовете на настоящия му състав на 10 ноември 2023 година, до момента са легитимни.

    „Вероятно ще има обжалване. Всички решения са легитимни до произнасяне на последна съдебна инстанция, която в случая е Върховен административен съд, включително и тези, които предстоят да бъдат взети на сесията, насрочена на 16 февруари“, обясни тя. Това е така, защото срокът на обжалване на пред ВАС е седемдневен, а оттам насетне има срок и за произнасяне на решението, така, че по-вероятно е сесията на 16 февруари вече да се е състояла, коментира още председателят на Общинския съвет на Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ах
      Ахмада Пахмада
      26 -7
      15:06, 1 фев 2024
      И сега какво пак ще се дават пари за глупости.Пак овцете ще идат за риба и гъби.Пак ще спечелят ГЕРБ и ДПС а ПП ще им се одупят и ще им прокарват законите.Лично на мен този цирк ми омръзна
    • 2
      Си
      Син костюм
      31 -4
      15:40, 1 фев 2024
      Тоя измамник дето лъжеше хората с ментета парфюми,какво сте го пернали по средата.
      • Ах
        Ахмада Пахмада
        12 -11
        17:17, 1 фев 2024
        Някой много го яд. Момчето това може това продава. Повечето дето нищо не могат и само приказват се бутат за разни общински длъжности на минимална заплата да им крещят чичковци с големи кореми и блъснати чела.Или кършат задници с къси поли и скъсан жартиер в офиса на некой асковски дерибей
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини