От х:

Днес в x:

ОИК-Хасково без кворум за обжалване на решението за касиране не изборите пред ВАС

Изображение 1 от 3

    Общинската избирателна комисия не успя да събере кворум тази вечер, за да реши дали ще обжалва решението на Административен съд Хасково за касиране на изборите за общински съветници пред ВАС. До тази ситуация се стигна, след обжалване на решението на ОИК за състава на общинския съвет от 30 ноември 2023 година от страна на шест политически формации: „Ние идваме“, „БСП за България“, „ВМРО-Българско национално движение“, „Възраждане“,„Продължаваме Промяната-Демократична България“ и „България на регионите“.

    Председателят на комисия Добромир Якимов свика заседание за 17 часа днес, но на него се явиха шестима от 11-те членове на ОИК. За взимане на решение е необходим кворум от 7 души. Заради това заседанието бе пренасрочено за понеделник.

    До момента в ОИК не е получено официално решението на Административен съд Хасково, което е от днес. То може да бъде обжалвано пред ВАС в седемдневен срок от уведомяване на страните.

    Мнението на председателят на ОИК Добромир Якимов е, че Комисията трябва да обжалва решението от първа инстанция, защото е резонно да уважава собствените си издадени актове. Той обаче допуска, че е възможно и да не се стигне до обжалване, понеже вече имало заявено мнение от членове на ОИК, че по чисто партийни убеждения няма да гласуват за това.

    Като друг мотив за обжалване Добромир Якимов посочи, че според него решението на АСХ не е съобразено с практиката на ВАС, включително и тази на Конституционния съд, където ясно е определено кои могат да броят вота. И това по изборен кодекс е единствено правомощие на секционните избирателни комисии. Ако има спор между тях по отношение действителността и недействителността на вота, възражения или съображения, едва тогава по преценка на съда може да се допусне повторно броене и то в определени секции. „В настоящия казус ние нямаме нито една жалба в нито една от 152-те секции по отношение действителността и недействителността на вота, както особнно мнение или възражение нито от ОИК, нито от застъпници, но въпреки това, съдът допусна експертиза по броене“. Според Добромир Якимов резултатите от повторното броене на двете вещи лица по-скоро са препотвърдили резултата от вота. „Сами обаче разбирате, че това дали една бюлетина е действителна или не, е плод на субективната преценка на вещите лица. Сега тук се поставя резонно въпросът: къде е по-голямата тежест- на двете вещи лица и тяхната преценка дали една бюлетина е действителна или не, или на 1222-ма членове на секционните избирателни комисии?“, каза председателят на ОИК.

    В крайна сметка Добромир Якимов се надява, че решението, което предстои да вземе всеки член на ОИК за това дали ще се обжалва пред ВАС касирането на изборите, ще е надпартийно и в защита на обществения интерес. Ако все пак ОИК излезе с решение да не обжалва, това не означава, че ще остане като окончателно постановеното решение на първа инстанция. Всеки от общинските съветници, който е заинтересовано лице в случая, също може да обжалва пред ВАС.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ра
      Радка Пишманова
      11 -8
      20:36, 1 фев 2024
      На нормалните хора въобще пука ли им!Бегайте на далече с вашите избори.
      • Хх
        ХХХ
        10 -1
        09:21, 2 фев 2024
        Точно на нормалните хора им пука!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини