От х:

Днес в x:

Земеделците от Хасково се включват в протеста, който ще обхване цялата страна

Изображение 1 от 2

    Българската аграрна камара обявява ефективни протестни действия в цялата страна от 6 февруари, съобщиха тази вечер от там. Протестът ще бъде синхронизиран във всички точки и ще започне в 10 часа.

    Земеделците от Хасково също ще излязат и ще вземат участие в недоволството. Те ще протестират на детелината до пивоварния завод по пътя между Хасково и Димитровград.

    Земеделските производители пристъпват към ефективен израз на недоволството си, след като структурите на организациите-членове на камарата по места не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа, които им бяха обещани след преговори тази неделя, уточниха от Българската аграрна камара в съобщение, разпратено до медиите.

    Земеделците не са съгласни в сектор "Зърнопроизводство" с предложената от МС методика на подпомагане и според тях в нея липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

    Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори като тези на овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството.

    Според БАК за тези сектори следва да се направят нови изчисления и анализи от страна на МЗХ, с които да се компенсират българските производителите за загубите от войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните климатични и икономически условия, изискванията по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, загубата на пазари и затова настоява да се запазят нивата/ставките за подпомагане от 2023 г. по тази украинска помощ. Необходима е политическа воля за спешни законодателни инициативи с поемане на ангажименти за конкретни срокове, защото именно те водят до решаване на проблемите на земеделските производители в дългосрочен план.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      Мара
      17 -2
      19:49, 5 фев 2024
      Сетила се да се побара! Хората в Европа в Парламента влязоха ,но иначе развявате байраци и пеете "Стани юнак балкански"🤣🤣
    • 2
      Xx
      XXX
      12 -1
      09:15, 6 фев 2024
      Всъщност това е един от най-подпомаганите сектори. 1.6 млрд. лв. директни помощи са за агросектора годишно. От влизането на България в ЕС през 2007 г., зърнопроизводителите са най-субсидираният бранш в българското земеделие.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини