От х:

Днес в x:

Земеделците от Хасковско готови с оборска тор, ако властта не удовлетвори исканията им

    Цял камион оборска тор. Нареден е до земеделската техника по протежението на отсечката на изхода на Хасково в посока Димитровград, до отбивката за Пловдив.

    Десетки земеделци днес протестираха в защита на родното производство. Оборската тор е символично описание на ситуацията в бранша и реакцията на държавата. Сега няма да я разстиламе, пазим я за магистрала „Марица“, ако исканията ни не бъдат удовлетворени. Така ще покажем как мирише на власт, коментираха част от протестиращите.

    Земеделците от региона на Хасково затвориха днес пътната отсечка до между 10 и 12 часа в очакване на развитие на ситуацията и как ще протекат преговорите на браншовиците с властимащите. Ако няма резултатите в рамките на днешния ден, протестът им продължава безсрочно. Всеки ден от 10 до 12 часа ще се затварят отсечки на различни точки в региона. И в днешния ден, освен между Хасково и Димитровград, земеделци от областта протестират край Свиленград. Протести има и в цялата страна.

    Няколко са основните искания, поставени на дневен ред от членовете по места на Българската аграрна камара, които започнаха днес ефективни протестни действия, след като не приеха предложението на правителството за подпомагане на бранша. Земеделците не са съгласни в сектор "Зърнопроизводство" с предложената от Министерски съвет методика на подпомагане, тъй като според тях, липсва компетентна икономическа експертиза. Мнението на производителите е, че данъчната декларация за последната година категорично не може да проследи загубите им, тъй като те нарастват през последните три години. Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори като тези на овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството. Според хората от бранша, за тези сектори следва да се направят нови изчисления и анализи от страна на Министерството на земеделието и храните. И тогава да се направи реална преценка за компенсацията на българските производителите за загубите от войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните климатични и икономически условия, изискванията по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане.

    Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г., за се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на съвместното си изявление с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии снощи и това още повече разгневи земеделските производители. Като реакция част от организациите на земеделците поискаха оставката на министъра.

    „Искат да ни разединят, но ние сме заедно във всички краища на страната. Всички ние ще си подадем данъчните декларации.“, коментира на протеста днес Тенчо Тенев, който е един от най-мощните производители в региона на Хасково и е член на местното Сдружение на зърнопроизводителите. Според него е обидна играта на властта с производителите. По мнението му министър -председателят Николай Денков печели време преди ротацията на премиерския пост, която е в началото на март.

    Ние не искаме да политизираме ситуацията, а само по-добри условия да работим, казаха протестиращите земеделци. Сред тях днес беше и 25 -годишният Митко Филипов Той сред дребните зърнопроизводители. Обработва 200 декара пшеница и слънчоглед. Младият производител призна, че все още има сили и надежда да не се отказва от това да е земеделски производител, но се надява, че ще бъдат чути и изпълнение исканията на сектора.

    Много от изискванията, наложени ни от ЕС са трудно изпълними, особено за малките производители“.

    Правилният изход от настоящата ситуация е на масата на преговорите да се намерят и средства, и морал, и етика за решаване на проблемите.

    Заради протестите днес в Народното събрание ще заседава Комисията по земеделие, на която ще се обсъдят проблемите в сектора.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      12
      1234
      70 -13
      13:11, 6 фев 2024
      Много земеделски производители засаждат нивите,фонд земеделие минават на проверка превеждат им субсидииите и след това нивите се разорава,а същите ревът, че са на загуба и дайте сега помощи!!!!!Вижте им лъскавите трактори с които ако работят на нивите няма да са толкова лъскави!!!И не ми казвайте че ги мият ежедневно защото този който наистина работи няма време да седне да хапне не да си измие трактора!!!
    • 2
      Сл
      Славова
      43 -3
      14:58, 6 фев 2024
      Всичко живо реве за пари.
      Как някой не поиска да се свърши нещо полезно.
    • 3
      Xx
      xxx
      36 -2
      16:58, 6 фев 2024
      - Имаме огромни загуби, държавата трябва да ни плати..
      - Дайте да видим документите.
      - И те са загубени..
    • 4
      Ро
      Роко
      16 -3
      20:28, 6 фев 2024
      Друга работа ли няма предавайте тракторите арее марш в язаки да ви видим
    • 5
      От
      Отговор
      16 -4
      20:57, 6 фев 2024
      Лоша година ниски добиви от реколтата - реват .
      Хубава година високи добива от реколта пак реват , защото падали цените .
      Храненици на държавата ,милиарди изтекоха при тях и все угода няма.
      Баста !
    • 6
      Ки
      Кичка
      16 -4
      22:18, 6 фев 2024
      Ако аз и мъжа ми спрем напряко на пътя и го затворим,защото магазина ни не върви заради конкуренцията на веригите и ревнем за помощи,полицаите ще ни лепнат глоби и ще ни разкарат от пътя. Тези защо не ги глобяват и разгонват? Не нарушават ли ЗДП и куп други закони ? Като протестираха другите гладници-ТЕЦаджиите,си изпочупихме колите по разбитите обиколни пътища. Кой ще ни компенсира за това?
    • 7
      Аб
      Абв
      6 -6
      23:32, 6 фев 2024
      Не тук момчета,отивайте на жълтите павета от цяла България
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини