От х:

Днес в x:

Втори ден протести и блокада на земеделците край Хасково

  За втори пореден ден земеделски производители от Хасково и с подкрепа на техни колеги от Кърджали блокираха отсечката между областния град и Димитровград. Както се бяха заканили, този път блокадата от спрени по платното селскостопански машини, е за три час.

  Земеделците предупредиха, че всеки ден от протеста ще увеличават с час затварянето на възлови точки в страната, докато не бъдат удовлетворени исканията им. През вчерашния ден министър председателят-акад.Николай Денков се обърна към протестиращите в цялата страна земеделски производители и ги прикани да се върнат на масата на преговори. Премиерът посочи, че се подготвя меморандум с няколко точки, който ще бъде представен на земеделците при срещата.

  Срещата е насрочена за днес за 18 часа, обясни на блокадата председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов.

  Въпреки, че преговори ще има тази вечер, според Станислав Стоянов няма шанс протестът да бъде прекратен в четвъртък, тъй като протестират няколко съсловни организации и поставените на масата карти от властта, ще трябва да се обсъдят по места и едва тогава ще се даде мандат на председателите за започването на преговори.

  Това всъщност означава, че протестът на земеделските производители утре ще е с начален час 10, но ще свърши в 14 часа.

  Производителите имат готовност, ако не се стигне до удовлетворяване на исканията им, да се разделят на по-малки групи и да пръснат машините за повече точки в региона, което означава, че може да се очакват блокади и затваряне на трасета на повече места.

  Фермерските протести са в центъра на дебатите и на Европейския парламент. На фона на протестите, провеждащи се в редица европейски страни, включително в България, се обсъждат темите за баланс между мерките за защита на околната среда и климата и интересите на селскостопанските производители, защита срещу нелоялните търговски практики и осигуряване на справедливи доходи за фермерите.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Кр
   Красимира
   47 -5
   15:00, 7 фев 2024
   Ще има пари като покажете документите от миналата година. Никой никога не си в гарантирал ново Ферари всяка година. Като няма печалба стягате се и догодина да има. Какво е това мрънкане.
   Дюнеджиите що не се обединят и те да кажат 10ме най малко малкия дюнер и държавата ще доплаща на всеки клиент.
   Това си е цял отрасъл. Как така без субсидии???
  • 2
   Кр
   Красимир
   46 -8
   15:17, 7 фев 2024
   Тези защо палят слама и изпиват мляко и тор на пътя ? Като искат да палят да си запалят тракторите и колите в знак на протест !
  • 3
   ?
   ?
   13 -2
   21:49, 7 фев 2024
   Полицаите за какво получават заплати? Да охраняват нарушителите на законите ли? Що не ги разгонят и не възстановят реда? Като са недоволни да ходят в София,там да затварят улиците пред министерства и парламента,там да изливат мляко и изсипват тор. Като пречат на нас,как ще си решат проблема?Само настройват хората срещу тях.
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини