От х:

Днес в x:

Разминавания при повторното броене на бюлетините за общински съветници в Димитровград

    Разминавания са установени при повторното броене на бюлетините за общински съветници в община Димитровград. Това стана ясно от заключението на вещото лице Нели Бъклева, представено пред Административен съд – Хасково на днешното съдебно заседание, което е трето по ред.

    Делото беше заведено от коалиция „България на регионите“ срещу изборните резултати за общински съветници в община Димитровград от 29 октомври, обявени с решение на Общинската избирателна комисия. От политическата формация смятат, че вотът не е отчетен правилно. Не им достигнат 3 гласа, за да вкарат общински съветник, тъй като имало бюлетини за коалицията, които са били отчетени като недействителни. Получили са 407 гласа, а са им необходими 410 гласа. В тази връзка беше назначена съдебно-статистическа експертиза за повторно броене на бюлетините в 5 секции в общината - в спортна зала „Младост“, читалище „Николай Хайтов“, както и в селата Странско, Скобелево и Здравец. Искането на жалбоподателя беше за повторно броене на всички 91 секции, но беше отхвърлено от съдия Павлина Господинова.

    Повторното броене е направено в присъствието на представители на заинтересованите страни. Вещото лице е установило разминавания в гласовете в СИК №54 в читалище „Николай Хайтов“. Два гласа с подкрепа на КП „България на регионите“ не са били отчетени изобщо в протокола на секционната избирателна комисия. Има и още една бюлетина, която се оказа много спорна, а в случая е решаваща за изхода на делото и разпределението на мандатите в общинския съвет. В нея избирателят е отбелязал партия и е гласувал с преференция, но при поставяне на знак „Х“ е излязъл от квадратчето, без да навлиза в съседното квадратче. Вещото лице е зачело вота като недействителен. Жалбоподателят Ангел Ангелов, който е юрист и адвокат Тома Найденов настояха за визуализация на въпросната бюлетина, което беше уважено от съда. Заседанието беше прекъснато, за да може вещото лице да я заснеме и да я предостави на страните по делото, в отсъствие на медиите.

    Двамата адвокати бяха на мнение, че дори да има излизане от квадратчето, категорично става ясно, че гласът е подаден за „България на регионите“. Представителят на ОИК-Димитровград Десислава Костова, която е и председател на Комисията, беше на същото мнение, но допълни, че е въпрос с правно тълкуване. Адвокат Веселин Тодоров изрази мнение, че това е невалидна бюлетина, тъй като това е регламентирано в Изборния кодекс.

    В резултат на ситуацията адвокатите Найденов и Ангелов поискаха назначаване на тройна съдебно-статистическа експертиза, в която да се включат още експерти за по-прецизна преценка. Съдът обаче отхвърли искането. Днес юристите поискаха повторно броене на бюлетини и в други секции, но съдът отказа. В самото начало на заседанието те поискаха отвод на вещото лице, тъй като имали информация, че преди време тя е участвала в секционна комисия от квотата на БСП, а именно партията е една от страните по делото и това пораждало съмнения за безпристрастност. Пред съда вещото лице Нели Бъклева обясни, че преди и сега е участвала в СИК-ове, като е представлявала различни партии, сред които АБВ, ПП-ДБ, но не е членувала в тях. Уточни, че въпросните СИК-ове са в община Черноочене, област Кърджали. В крайна сметка искането за нейния отвод беше отхвърлено.

    Решението по настоящото дело трябва да стане ясно в 14-дневен срок. Ако се стигне до разместване в общинския съвет в Димитровград, Ангел Ангелов ще влезе на мястото на Виолета Желева от БСП.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      На
      На тези
      14 -2
      16:35, 16 ное 2023
      от 54 СИК трябва да им резбата от заплатата щом не са си свършили добре работата. Пък и на експертката,защо да плащат щом изкарва такава бюлетина за невалидна. Явно не е чела изборния кодекс.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини