От х:

Днес в x:

Броенето на бюлетини за избор на общински съветници в Хасково започна отначало за втори път

Броенето на бюлетини по жалбата срещу решението на ОИК-Хасково за избор на общински съветници започна за втори път отначало.

Делото за касиране на изборите е образувано по жалбата на шест политически сили „Ние идваме“, „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „България на регионите" и ВМРО.

Съдебната експертиза трябва да докаже дали има разместване в мандатите на общинската квота, броят се и преференциите.

Първият рестарт на броенето започна на 14 ноември от определените от съдията по делото Петър Вунов две вещи лица. На второто заседание по делото на 20-и ноември стана ясно, че са преброени 12 избирателни секции от 152 , а едното вещо лице е подало заявление за оттегляне от процеса на експертиза. В същото време другото вещо лице -Марияна Ангелова е подало заявление за удължаване на срока на работа.

Така съдията определи ново вещо лице. От днес в процеса на съдебната експертиза участва Димитър Петров Байнов от Свиленград, който е експерт по счетоводство и контрол.

Заради смененото вещо лице започна и броенето наново. То се извършва в помещение в Административен съд Хасково и на него могат да присъстват всички заинтересовани по делото страни.

По отношение на хипотезата, че може да се стигне до разместване в квоти или мандати, и даден общински съветник да отпадне, а друг да влезе, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, която е юрист, обясни, че няма проблем за законността на взетите решения. Тъй като решението да Административен съд Хасково ще може да се обжалва пред Върховен административен съд, едва след окончателното решение, влиза в сила правомощието на новоназначения съветник.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ал
    Ал Али Ал Мехмедали
    2 0
    16:38, 22 ное 2023
    Въй туй тия избори не можахте ли от първия път да ги нагласите
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини