От х:

Днес в x:

Яшарали Тахир:В духовното се крие радостта на човека. Изкуството винаги е начало

    След повече от 30 години скулптурът и художник Яшарали Тахир откри изложба в родния край Хасково. Картините му живопис-масло, акварел, акрил и няколко скулптури са подредени в галерия „Форум“. От тази вечер експозицията е отворена за посетители при спазване на здравните мерки.

    Той е роден е с.Габрово, Кърджалийско. Завършва Националната художествена академия, специалност "Живопис", през 1982 г. и става член на Съюза на българските художници. През 80-те години на миналия век се установява в Турция. Години наред живее, рисува, прави изложби и преподава в академията в Измир, където намира своя пристан.

    Преди две години се завръща в България и се установява в с.Бодрово. В Хасково показва свои произведения за първи път от 30 години насам по покана на директора на Художествената галерия „Атанас Шаренков“, под чиято шапка е и и галерия „Форум„-Татяна Форева. Първата му изложба в Хасково е била непосредствено след като е завършил художествената академия.

    Яшарали Тахир признава, че се чувства подмладен във времето, откакто е отново в България.

    „В родното място духът ми се отваря за повече за рисуване“. Важна за човека на изкуството е духовната храна. А това е свързано с корените. Родното място засилва тези усещания и те се проявяват в изкуството. Като консуматорско общество, ние хората твърде се отдалечихме от изкуството, търсим повече материалното, а то не може да те нахрани духовно. В духовното се крие радостта на човека“, споделя авторът.

    Правил е изложби и е печелил много награди и в живопистта, и като скулптур в много страни по света, но тук се чувства различно. Казва, че енергията в България, която усеща е много силна.

    Изкуството е надгранично, за него няма езикови бариери, смята Яшарали Тахир. За него най-важното е прякото общуване на човека с изкуството. Затова и в Измир създава център за изкуство на четири етажа с галерия. А в с. Бодрово от пет години насам прави международен пленер.

    Картините му са вдъхновени от природата.

    „Създадени сме от природата. Ако разсъждаваме какво означава живота...и птицата живее. Но ние хората си мислим, че сме по-умни от птицата, тя обаче може да лети, ние опитваме да я следваме с мотори. Затова трябва да се опитваме се връщаме към началото си. А изкуството винаги е начало.“


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Се
      Сейдали
      4 -7
      08:53, 10 ное 2021
      Жалко, много жалко, че изкуството което трябва да е искрата на душата е тъмнина.....Разгледах изложбата и съм меко казано отвратен от това което видях, жалка история не знам защо някои хора са се захванали да рисуват, когато природата например им е отредила да са чобани.
      • Уф
        уффф.....
        4 -3
        10:29, 10 ное 2021
        на теб душичката ти е тъмна а сърцето мрачно
      • Ас
        Астор
        1 -2
        11:30, 10 ное 2021
        Сейдали ходи да си доизгледаш ми земи две бири че нещо ожаднях така или иначе за никъф х.й не ставаш
    • 2
      Ка
      Каун
      2 -3
      18:35, 10 ное 2021
      Този с квадратната глава рисува като 3-годишната ми племенница.
    • 3
      Че
      Чекундур
      2 -2
      18:39, 10 ное 2021
      Чичката с хайдушките мустаци да си хвърля дипломата и да си навре четката отзад. На тези драсканици ако им казват картини са фърляйте от седмия етаж.
    • 4
      Ми
      Мишо шамара
      2 0
      06:05, 11 ное 2021
      Ако беше някой гяур щяхте да го хвалите все едно е Пикасо а защото е от друга народност само го унижавате това е българинът крадливо лъжливо племе за никъкув уй не става
      • Ту
        Турчоляка
        1 0
        10:41, 11 ное 2021
        Недей да си хабиш нервите братле гяурите са последна дупка на кавала в цяла европа, а на световно ниво да не говорим не държава а номадско племе

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини