От х:

Днес в x:

Хасковската Райна Княгиня показа изложба от квилинг картички

    Хасковлийката Станка Райжекова, която е самоука майсторка на хартиеното изкуство квилинг, показа изложба от картички, кошнички и картини в Тракийското дружество „Георги Сапунаров“. В нея могат да се видят красиви ръкоделия от цветна хартия, изработени с инструмент за квилинг, наподобяващ плетене на една кука.

    Изкуството квилинг завладяло Станка преди около 5 г. Чула за него от клиент на магазин за електро части, където тогава била продавач. Заниманието с цветна хартия се оказали изключително заразяващо за нея, че денят й сега не е премина пълноценно, ако не направи поне една изработка. Тя самата призна обаче, че когато работи трябва да изключително спокойна, иначе нещата не се получават качествено.

    Всяка нейна творба има своята индивидуалност и тя казва: „Аз никога не мога да повторя това, което съм направила, защото във всяка изработка влагам различна енергия и емоция, а емоцията никога не се повтаря“.

    Досега Станка е има е направила над 1500 изработки. Голяма част от тях подарява. Наскоро направила и първата първото си 3D квилинг изделие – пиано, което подарила на своя позната – диригент. Занапред хасковлийката възнамерява да се усъвършенства в триизмерните изработки.

    Днешната изложба на Станка Райжекова е част от културната програма на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“. Авторката е певица от хора на ансамбъл „Китна Тракия“. По заръка на двете самодейни организации авторката на днешната изложба изработи националния трибагреник за консулите на България в Одрин, на областните управители. Станка, почти като Райна Княгиня извеза герба на Хасково на кметовете, а така също и за председателя на българската православна църква в Истанбул – Васил Лязе.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини