От х:

Днес в x:

Добри гости полазници от Стамболийски посрещна фолклорната група от Узунджово на Игнажден

    Добри гости, усмихнати, благи и гласовити посрещнаха на Игнажден самодейците от фолклорната група при читалище „Пенко Пенков 2013“ в с. Узунджово. Гостуваха им певиците с ръководител Васа Тенева от село Стамболийски.

    А поверието гласи-какъвто гост е полазника, сиреч първият влязъл в къщата ти на този ден, такава ще е и цялата ти година. Ако е момиченце, например, ще се "ягнят" женски животни в стопанството на къщата.

    „Който влезе първи в къщата, значи и годината ще е такава. Ако е бедняк-бедна година те чака, ако е пък богат и здрав, усмихнат-читав човек, и ти ще си през цялата година така.“, казва ръководителката на фолклорната група към читалището Николина Павлова.

    Но все пак милостивият български народ не е затварял вратите си на този ден за бедните, отбелязва леля Николина и от мъдростта на годините си съветва: Вратата винаги трябва да ти е отворена дори и за най-сиромашията, който се кани да почука на нея, та било то на Игнажден. Пак ще го поканим да хапне, да пийни и да си разделим това, което имаме на софрата с него, защото най-важното е да сме добри хора.

    Че се тачат традициите в Узунджово и бабите искат да предадат на внучетата народните обичаи, за да ги помнят и пазят, доказателство е самата леля Николина, до която редом работи в читалището като секретар нейната внучка. А, че успяват да съхранят традициите и между поколенията в Узунджово има приемственост, фолклорният състав от млади и стари за пореден път показа с възстановката на обичая Полазник.

    „Булки ставайте, че няма време, кога ще омесите питата, кога фасула ще сложите да ври, та и да изчистите и гости да посрещате!“, така най-възрастната жена в дома буди по-младите на Игнажден.

    Гостът, който влиза в дома първи и млад момък-снажен и добър. „Хубав знак за къщата и годината“, казват посрещачките и тикат напред най-малката, неомъжената мома. Тя да почерпи госта. Той пък я ласкае, че е чувал, че хубаво пее и я моли за песен. По това време на годината песните, които се пеят са свързани с Коледа, с раждането на Божия син.

    Обичаят приключва и докато гостите от Стамболийски поздравяват домакините си с изпълнения от своя репертоар, група от най-чевръстите жени от Узунджово вече разпъват трапезата за Коледния кулинарен конкурс.

    Триеният фасул е още топъл и майсторицата му -леля Николина с охота пълни купичките с него.

    Пухкави питки и масленици, тиквеници и няколко вида свинско, което се слага обаче на трапезата, чак на Коледа, след постите, са сред кулинарните изкушения. А домакините на трите най-вкусни гозби получиха и награди.

    Триен боб от Николина Павлова

    Продукти: 
    1 купа бял фасул
    1 глава кромид лук 
    2 с.л.с връх брашно 
    олио 
    сол 
    гьозум /джоджен/, черен пипер 

    Начин на приготвяне:

    Накисваме фасула от вечерта. При варенето първата вода се изхвърля. Водата е 1:7. Вари се на бавен огън около два часа и половина с настъргания лук и няколко супени лъжици олио, може 3-4, според вкуса.

    След като изключим котлона, се прибавя солта на вкус и с дървена лъжица зърната се намачкват/притискат се към тенджерата, за да се получи закашване на водата и побеляването й./

    В отделен съд се запържва олио, в него -брашното /в 1 кафяна чаша олио, например, се запържват 2 с.л. брашно/ . Поръсва се с млян черен пипер. Добавя се гьозум, ако са пресни листа се запичат и стриват в гозбата. Сместа се изсипва при фасула и се изчаква леко да клокне.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини