От х:

Днес в x:

Камери ще следят за пожари край Хасково, обновяват читалище „Заря“ и театъра

Изображение 1 от 5

    3 проекта спечели община Хасково. Това съобщи днес зам.-кметът Евгени Консулов на извънреден брифинг в администрацията. Единият е свързан с опазване на биоразнообразието. По него са предвидени изграждане на кули – мачти за ранно предупреждение и превенция срещу горски пожари. Партньор от гръцка страна е община Суфли с най-големия природен парк, където ще бъде поставена такава мачта, както и в община Хасково, която ще бъде позиционирана по пътя за Кърджали. Принципа й на работа е със сдвоени камери – едната за наблюдение, а другата е термална, които ще се въртят непрекъснато. Сигналът ще достига до община Хасково, където ще бъде оборудван център за наблюдение. Системата е изцяло автоматизирана, а общата стойност на проекта е около 850 000 евро, като половината са община Хасково.

    Подобни мачти има в община Минерални бани.

    Вторият проект е свързан с културата в региона и партньор е община Комотини. По него се предвижда цялостна подмяна на озвучителна и осветителна иснталация в читалище „Заря“, както и ремонт на сцената. Проектът предвижда и закупуване на мултимедийна инсталация в театър „Иван Димов". Освен прожектиране на видеа, тя ще позволява и показване на субтитри на чужди постановки. В част от дейностите на проекта са предвидени и организиране на разменни гостувания между Хасково и община Комотини, чиито театър разполага с такава мултумедия. Тамошният театър ще представи постановка тук, която ще бъде преведена от гръцки на български. По-късно съответно нашият театър ще гостува в община Комотини. "Това повишава възможностите за културен обмен между двата региона", смята зам.-кметът Консулов. По този проект са предвидени 980 000 евро, като 400 000 евро са за община Хасково.

    На пресконференцията присъстваха секретарят на читалище „Заря“ Александър Милушев и директорът на театъра Стелиан Николов, които изразиха задоволството си от бъдещето модернизиране в двете сгради.

    Третият проект е за развитие на социалното предприемачество, по който са предвидени около 80 000 евро.

    Проектите са одобрени по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Гърция.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ня
      няма такъв смях
      31 -9
      13:37, 22 мар 2017
      Извънреден брифинг да дадеш за това, че ще купиш мултимедия за театъра и озвучителна инсталация за читалището и да наречеш това "обновяване" на театъра и читалището, си е направо върха на управленската "мощ". Ще падна от напъните на тия да копаят предизборно в нивата на герб със смешни новини.
      • См
        смей си се колкото искаш
        12 -26
        14:56, 22 мар 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        до няма такъв смях
        1 -16
        17:02, 22 мар 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 2
      Ня
      Няма такава кражба
      17 -4
      17:59, 22 мар 2017
      Няма такава кражба,близо 2 милиона за камери който струват 10400 евро без ддс ,стълб още 20000, слънчеви панели по 2000 евро ,интернет или интранет още 2000евро на година прави към 50000 евро ,каде са близо 2милиона.Няма таква кражба!!!
    • 3
      Го
      горски
      8 -6
      18:44, 22 мар 2017
      защо мълчите за смените на директорите на горските стопанства.
      ?
      защо смениха на Свиленград директора,на Харманли и Хасково,как може БСП безпринципно да сменя кадрите още преди изборите.Защо мълчи кмета Беливанов че два пъти назначава и освобождава кадри на бсп,като Джелепова.
      защо се мълчи или има вече споразумение между бсп и герб
    • 4
      До
      до горския
      6 -3
      18:53, 22 мар 2017
      още не е сменен на горското в хасково,но вече е пратен нов зам.директор,бивш митничар
      сигурно пак кадър на бсп.
      и сигурно това е станало и с знанието на дпс,те се месят в горите най много
    • 5
      Не
      Незапознат
      12 -4
      19:23, 22 мар 2017
      Единият вика че е спечелил проекта,другият че се е присъединила Общината.То че общинарче да се изхвърля за пореден път едва ли някого ще изненада.Най вече преди избори.Но друго ми прави впечатление.Относно вторият проект.Казва се че ще се подмени изцяло осветителната и озвучителна система на читалище ''Заря''Добре но защо се забравя отоплителната?В ледник кой ще се кефи на светлинни и звукови ефекти?Защо са пращани там декември месец ''...Екип от експерти, начело с главния енергетик на община Хасково...''?Имаше статия за това на този сайт.Ето заглавието: Общината се зае да отопли залата на читалище “Заря”.Странен начин за заемане с
      решение на даден проблем като въобще не се споменава.А сигурен съм всеки ще се съгласи че е основен.Освен разбира се ако се предвижда за във бъдеще сградата да се ''зазимява''.Или пък''...възможностите за културен обмен между двата двата региона...''да не е през зимата.Тогава може да се каже че няма проблем.
    • 6
      Гр
      гражданин
      8 -2
      22:06, 22 мар 2017
      Как така станаха ясни тези спечелени проекти точно 3 дни преди изборите. Големи предизборни напъни прави общината.Измисля си и културни събития като контра на предизборните прояви на противниците на ГЕРБ. Кога е правила общината Пролетен концерт, за който вероятно плати един кош пари от общинската хазна.

    Още новини

    Последни новини