От х:

Днес в x:

"Шахматни властелини" отбелязва в Хасково 90 години от историческия мач в Буенос Айрес Алехин-Капабланка

    Две инициативи ще отбележат в Хасково 90-ата година от историческия шахматен мач в Буенос Айрес между Александър Алехин и Хосе Раул Капабланка.

    На 22 март в ранния следобед от 14 часа в залата на Младежки център гросмайсор Венцислав Инкьов ще проведе едновременна игра на 22 дъски.

    Привечер от 17.30 часа галерия „Форум“ открива изложбата на 32-годишният киргизстански художник Роман Гуманюк на шафматна тематика. В „Шахматни властелини“ хасковската публика ще види миниатюри и серия живописни платна.

    Идеята за поредицата се заражда, когато художникът Роман Гуманюк играe партия шах със свой приятел. Самият Гуманюк е страстен шахматен любител и се отдава на играта в свободното си време.

    Всяка от фигурите на шахматната дъска се преражда в платната му като абстрактен образ със свой живот на нея, отразяващ вижданията на автора за шахматния свят.

    В центъра на изложбата от 16 картини и 6 миниатюри, са портретите на Александър Алехин и Хосе Раул Капабланка.

    За шахматния свят двубоят им за световната титла  през 1927 г. остава знаменит и до днес.

    Мачът между действащият от 1921 година световен шампион Капабланка, наричан „Моцарт на шахмата“ заради виртуозната си техника и претендента Алехин, който по това време е един от най-обещаващите млади шахматисти, се провежда в Буенос Айрес. Той се случва след предизвикателство на руснака към кубинският шахматист, когото той никога не е побеждавал. На чернобялата дъска един срещу друг Aлeхин и Капабланка сядат на 16 септември. Двубоят продължава 73 дни и приключва на 29 ноември с резултат: 6 победи, 3 загуби и 25 ремита в полза на Алехин. Така той става четвъртия световен шампион по шахмат.

    Алехин отказва да даде реванш на Капабланка, въпреки че това трябва да стане според предварителните условия, нещо повече - докато е шампион той отказва да играе в турнирите, в които участва и Капабланка.

    Проявите в Хасково, посветени на импозантния двубой, са по инициатива на общината и Българския шахматен съюз 1931, чийто президент е кметът на Хасково Добри Беливанов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ал
      Александър Алехин
      4 0
      19:22, 21 мар 2017
      " . . . Алехин, който по това време е един от най-обещаващите млади шахматици. . ."
      Що за птици
      пък са тези шахматици?
    Последни новини