От х:

Днес в x:

Гергана Лалова и Михаил Лалов: близки и различни

    Хасковската публика ги познава. Гергана Лалова и Михаил Лалов-баща и дъщеря отново показват своите близост и своята различност в авторските си търсения пред нея. Съвместната им изложба е подредена в галерия „Форум“ и може да бъде видяна от днес.

    Михаил Лалов участва в Хасково с картини в по-малък формат, но и в тях показва усещането си за свобода и удоволствието, което му доставя работата.

    Гергана се е насочила към натюрморта. За нейния творчески процес баща й казва: Търсенето, което тя прави, е страхотно. Намирам, че изследва нови неща в натюрморта. А за себе Михаил Лалов разсъждава: Аз правя абстрактно търсене, но в композиционно-фигурален етап, който зрителят сам трябва да си разгадае.

    Затова и картините, подбрани за изложбата им са без имена.

    „Когато гледаш нещо и то те грабне от пръв поглед, след това започваш да го раздробяваш на етапи и да анализираш“.

    Макар двамата да работят заедно в едно ателие, като автори не се засичат.

    „Хубавото е че търсенето при нея и търсенето, което е при мен, има различно развитие. Не всеки го казва, но го прави“, споделя Михаил Лалов.

    „Ние постоянно сме заедно, но само физически. Като творци сме различни. В началото аз съм рисувала като него, но исках да избягам от това. В крайна сметка, макар че работим заедно, не си влияем“, допълва Гергана Лалова. Признава, че всъщност винаги е рисково да се представяш в общо проект с родителя си.

    „Винаги е рисково това, защото не знаеш дали ще го минеш като твой учител или ще бъдеш под негово влияние“.

    Двамата доверяват, че си споделят, а Гергана е поласкана, че баща й търси нейното мнение като колега, не само като своя дъщеря.

    Гергана продължава да поддържа и другата си страст-гримът. Години наред вече тя е част от екипа, който работи по предаванията „Като две капки вода“ и „Маскираният певец“.  „От телевизията човек не може да си тръгне, тя винаги е страст“, казва по този повод.

    Пандемията и момента на тотално затваряне за нея са страхотен период. „Бях получила супер вдъхновение, светът сякаш беше спрял, беше се укротил. Но сега си пожелавам да не се повтаря“, признава авторката.

    Изложбата в Хасково е част от серията проекти през тази година, в която Михаил Лалов отбелязва 70-годишния си юбилей. Ще завърши цикъла от изложби -съвместни и самостоятелни с всичко, което е работил досега в голям формат в Пловдивската галерия.

    Съвместното им участие в Хасково е посветено на предстоящите литературни дни "Южна пролет" и се случва благодарение на доброто сътрудничество между Община Хасково, Галерия "Форум" и Институт за културно наследство България – Италия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини