От х:

Днес в x:

Галерия "Форум" представя непознатия Лицо

    Поредната интересна изложба в галерия „Форум“ открехва за публиката на Хасково нови страници за един от най-обичаните творци от близкото минало на града. Димитър Иванов-Лицо е представен с непоказвани досега рисунки и акварели. Официалното й откриване е тази вечер в 17.30 часа.

    Част от тях са едни от първи в колекцията на Хасковската художествена галерия, която днес вече е с много богат фонд. Предоставени са като дарение от роднини на художника, разказа директорът на Художествената галерия „Атанас Шаренков“, под чиято шапка е и галерия „Форум“-Татяна Форева.

    В изложбата са включени 22 творби на Лицо. Запазена е пълната им автентичност и те могат да бъдат видени във вида, в който са се съхранявали десетилетия в папките на галерията.

    С финансиране по общинската програмата за подпомагане на на проекти в културата, сега произведенията на майстора на четката са рамкирани и показването им пред публика става възможно, уточни Татяна Форева.

    Рисунките и картините са предимно от ранния период на Лицо. Най-старата от тях, която е изложбата в галерия „Форум“, е от далечната 1916 година.

    „През тези рисунки и акварели преоткриваме Лицо, добавяме още впечатления не само за неговото майсторство, но и за ежедневието му донякъде, за това какъв е бил обликът на града, любимите места на автора в неговото съвремие-всичко това е документирано от него. Затова можем да наречем лицо „енциклопедия“ на Хасакво от онова време“, посочи галеристката, като визира факта, че на всяка картина има изписани и много детайли-освен името на художника, мястото, на което е правена, дата, а на някои дори и деня.

    От галерията имат още проекти за интересни картини от фонда, които чакат реда си да бъдат обновени и да получат своя шанс за среща с почитателите на изкуството.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини