От х:

Днес в x:

Майстори на четката от цялата страна улавят цветовете на Хасково

    Осем от изявените местни художници и техни колеги -гости на Хасково рисуват цветовете на града.

    Творческото предизвикателство пред Владимир Пенев, Радостин Дамасков-Рад, Диана Папазова, Елеонора Хаджиниколова, Ралица Петрова, Борислав Данев, Неделчо Кучков и Татяна Форева е в рамките на превърналия се в традиционен Национален пленер в навечерието на Празника на Хасково-8 септември. Организатори са Община Хасково, в партньорство със Сдружение „Дружество на Хасковските художници“ и Художествена галерия „Хасково“.

    Майсторите на четката работят в парк „Кенана“ и в края на тази седмица ще покажат пред публика как багрите на Хасково са им повлияли и как са претворили усетената атмосфера върху платната си.

    „Благословена съм да живея между две от красивите църкви в Хасково. Залезите и изгревите, които всеки ден виждам от балкона си, ме радват и изпълват с впечатления и емоции.

    Огънят, който обгръща залеза над камбанарията на църквата, а в далечината се виждат жилищни сгради, малко преди градът да заспи. Това усещане предавам и към публиката през картината си“, сподели Ралица Петрова, която е декоратор в местния театър„Иван Димов”.

    Обичаният от всички отец Антоний Енев е образ в картината на друг от местните художници, участници в пленера- Борислав Данев-Борку, който е и заместник-председател на ДХХ.

    „Чувстваме се прекрасно в тази красива обстановка благодарение на нашите любезни домакини от комплекса, в който сме настанени. Случиха ни се нови запознанства, нови приятелства и добихме нови усещания за красотата на града“, сподели и Неделчо Кучков, който е сред емблематичните художници на Хасково.

    Един от най-известните ни съвременни творци, работещ в областта на живописта-Владимир Пенев представя смесена техника на пленера -колажа в две свои платна. На тях е изобразил част от емблематичните сгради и образи на Хасково, като Аспарух Лешников.

    „Виждам Хасково с искрени очи. Много може да се говори за този град с традиции и прекрасни колеги художници. За мен е удоволствие да съм тук с тях“, допълни синът на поета Пеньо Пенев.

    Въпреки че повечето от участниците на пленера се познават добре, рисуването заедно им носи възможността не само да споделят идеи, но и усещане за близост като в семейство. Това прави работата под такава форма различна, естествена и удовлетворяваща, смята авторът на паметника на Петя Дубарова и на първия нулев километър у нас, който е обозначен в Бургас- Радостин Дамасков-Рад.

    В Хасково скулптурът от крайморския град представя живописни платна, вдъхновен от палитрата на южния град.

    „Съблюдавайки творческите си намерения си предаваме един на друг и нови идеи, така всеки от нас ще си тръгне от тук двойно по-богат. Това е смисълът на пленерното рисуване.“, описва той творческата атмосфера.

    Директорът на Художествената галерия на Хасково, под чиято шапка е и галерия „Форум“- Татяна Форева е също част от творческия процес на „Кенана“. Тя подготвя няколко пейзажа от града, като е избрала модерен подход и рисува с фосфорни бои, с които платната й заблестяват в тъмното.

    Всички творби от пленера ще бъдат показани пред публика на 2-ри септември в галерия „Форум“. Изложбата ще бъде открита в 18 часа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини