От х:

Днес в x:

Автори от цялата страна запечатаха дъха на Хасково в своите картини

    Изложбата „Хасково-вдъхновение“ беше открита официално тази вечер в художествената галерия „Форум“ в центъра на града.

    Живописните платна са на автори от цялата страна, част от пленера, посветен на празника на града-8-ми септември. В продължение на няколко дни, позиционирани в красивия лесо- парк „Кенана“-любимо място на местните, художниците претвориха красотата и самобитността на Хасково, запечатаха неговите нюанси и ритъм.

    Константино Льондев от София, Илона Захариева от Кюстендил, Гергана Лалова от София, Светлана Якова от София, Борислав Данев от Хасково, Таня Атанасова с творчески псевдоним Амфитрита Арт от Хасково, Злати Гочев от Хасково, Даниел Русев от Хасково и неговата ученичка 10-годишната  Георгия Тодева от арт-школа „Пастело“ се представят в изложбата с по две картини.

    Някои от авторите, като Злати Гочев и Таня Атанасова, показват живописни платна за първи път от много време, тъй като те работят повече в областта на иконописа.

    Илона Захариева, която е бивш директор на художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил

    предлага на вниманието на публика творческата интерпретация „Инверсията Хасково“. В картината си авторката е провокирана от културно-историческите забележителности в Хасково. „Провокирана съм от видяното и усетеното тук по време на участието си в пленера и съм пресъздала над всичко това Богородица, която закриля града и следите във времето от местните автори и художници, които остават като част от историята на града“.

    Художничката участва за първи път в творческата среща в Хасково. „Хубаво е това, което се прави, защото дава шанс и на младите хора, които се занимават с рисуване. Но искам да отбележа, че и ние -по-опитните на тези пленери също учим от младите. Освен творчеството и прекрасните картини, които остават след пленерите, от тях остават и хубавите контакти и запознанства.“


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини