От х:

Днес в x:

Картини с вплетени глаголически букви показва в магическа колекция Хубен Стефанов

    Като поздрав за всички свои съграждани и гостите на Хасково в Деня на Светите равноапостоли Кирил и Матодий-11-и май колекционерът Хубен Стефанов споделя 20 тематични картини.

    Те са подредени в галерия „Форум“. Експозицията под надслов "За буквите" ще може да бъде разгледана до края на май месец.

    Всички картини са дело на художничката Илияна Минкова. Картините са общо 30, рисувани са по поръчка на Народната библиотека през 2001 година. След като са показани на много места, са разпродадени и попадат в частни колекции. След като Хубен Стефанов купува една от картините от колекцията, започва да издирва и останалите. Така успява да изкупи 20 картини, които намира на различни места по света, и те вече са в неговата колекция.

    Идеята на изложбата е на днешния 11-и май да обърна внимание на това, което са направили за славянския свят Кирил и Матодий. Със своето дело сътворяват нова азбука на славяните, не по-малко съвършена от първите канонично признати. Глаголицата е азбуката, която има най-малко три значения. Представена е чрез три фигури- кръста -човекът, кръгът е Бог съдържател и триъгълникът, който символизира светата троица. В комбинацията от тези три знака се получава всяка графема от глаголица, казва Хубен Стефанов. Той вярва в силата и магията на азбуката ни, защото, според него, тя носи свещено познание.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини