От х:

Днес в x:

Земеделците отбелязаха в музея 100 години от последната реч на Стамболийски, произнесена в Хасково

Изображение 1 от 6

    100 години от речта на Александър Стамболийски в Хасково, като министър-председател на България, отбелязаха днес земеделци в Регионалния исторически музей.

    Историкът д-р Красимира Узунова припомни емблематични моменти от политическата кариeра и противоречивата личност на водача и идеолог на БЗНС. Разказа за реформите, които неговото правителство прокарва-за трудовата повинност, за развитие на

    образованието с прокараната реформа за задължително обучение до пети клас. Припомни и за прочутата случка в Хасково, когато по повод обявяването му за окръг и откриването на теснолинейката между Хасково и Каяджик /района на Димитровгад/, е организирано голямо тържество, на което е поканен да присъства Стамболийски. С него идва и царят. В нарушение на етикета на Стамболийски е даден бял кон, а на Цар Борис III- черен.

    На митинг в Хасково Александър Стамболийски нарича цар Борис III „кукла на конци“ в негово присъствие.

    Тогава царя се обижда и напуска събитието, като се отправя към казармите в града. Според някои историци, се счита, че това е моментът, в който започват договорките за преврат срещу Стамболийски. Според повечето изследователи обаче , превратът срещу него е готвен много преди това, подчерта д-р Узунова. Прословутият с дългите си речи, които понякога траели по няколко часа, и с острите, груби, на моменти цинични изрази, които използвал в тях, Стамболийски държи дълга реч и в Хасково от балкона на Даскалдимитровото здание.

    Именно от тази негова реч, произнесена на 13-и май през 1923 година се навършва един век през тази година. Тя остава в историята като последната публична реч на министър-председателя преди преврата на 9 юни срещу воденото от него правителство. Няколко дни по-късно и Стамболийски е заловен и убит.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини