От х:

Днес в x:

Показват за първи път вещи на Ари и Асен Златаров в подновената експозиция на Кирково училище

    Ремонтът на популярната като Кирковото училище възрожденска къща в Хасково е към своя край. Реставраторът Владимир Димитров и уредниците от Регионалния исторически музей /РИМ/, който е стопанин на старината, вече приключват подредбата на експозициите. Тематично те ще са четири и ще бъдат разположени в различните стаи.

    В тази, посветена на науката, един от разказите е за прочутия хасковец проф. д-р Асен Златаров- първият български изследовател по броматология /наука за храненето/. В нея ще бъде показана гипсовата посмъртна маска на професора, направена от неговия приятел Стоян Райнов, брат на писателя Николай Райнов. Всъщност таланта като керамик на Стоян Райнов е открит именно от Асен Златаров, който го насърчва да се развива в това поприще.

    Посетителите ще могат да сядат и да се снимат на личното бюро на Златаров. Любопитното за него е, че точно преди 50 години историкът Георги Граматиков, тогава уредник в отдел „Етнография“ на Окръжния музей в Хасково, пътува до София и успява да издейства от наследниците на Златаров да вземе от столичния апартамент бюрото му, както и други вещи, принадлежали на професора. Сред тях са още и етажерка, ценни снимки.

    Заради лошото си състояние бюрото на Златаров не е показвано дълги години и е било прибрано в склада на музея. Днес писалището отново ще свидетелства за житието на големия ни учен. То е реставрирано от учители и ученици в специалност Мебелопроизводство на местната Професионалната гимназия по дървообработване и строителство “Цар Иван Асен II“.

    „Държа да похвалим гимназистите и учителите им за свършената работа, защото сме им много благодарни за помощта“, казва уредникът от „Нова история“ на Хасковския музей Милен Вълчев.

    Сред експонатите е и дървен бюст на Златаров, който е направен от ученичката Венета Колева през през 1980 година.

    В стая „Наука“ е отделен и кът за родения на 6 септември 1871 г. в Хасково Стефан Димитров, който става първият професор по керамика в България.

    Другата тематична експозиционна стая в Кирковото училище е „Краснописание“. Тя е посветена на литературата и публицистиката. В нея за първи път ще бъде представена местната журналистика от миналото. Вече са подредени част от експонатите, свързани с изданията „Утринна поща“ и „Хасковска трибуна“.

    „Решили сме разказите да са любопитни, по-забавни, да оставим в тази експозиция политиката настрана.“, разказва д-р Веселина Узунова, която е главен уредник в отдел „Най-нова история“ на РИМ-Хасково. В тази стая ще има място, където посетителите ще могат да присядат и да четата от книгите на лауреатите на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ през годините.

    „Пеѣне“. Това е друга от темите на експозиция в Кирковото училище. В нея ще бъдат подредени вещи, принадлежали на проф.Недялка Симеонова, включително една от роклите и цигулката й, както и дареният преди няколко години от внука й куфар, с който именитата изпълнителка е пътувала, докато покорява световната музикална сцена.

    За първи път ще бъдат показани сакото и очилата на певеца Аспарух Лешников -Ари.

    Тук е и изработената от хасковския изобретател и столар Христодор Арнаудов 120-годишна пианола.

    В стаята на „Учителъ“ се дооформя последната експозиция. В помещението е било настанено местното училищно настоятелство от 1912 година.

    Сред експонатите, които ще бъдат показани за първи път, е и много ценен портрет на изтъкнатия български учител, следосвобожденски управник и почетен гражданин на Хасково- Нестор Марков, нарисуван от Банко Николов.

    Ремонтът на Кирковото училище се осъществява по големия проект “Ревита“ по Програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В него музеят си партнира с неправителствената организация „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ и партньор от Исландия. По този проект е в ремонт и Шишмановата къща.

    Официалното откриване на експозицията в Кирковото училище ще е на 25 април.

    Следете Haskovo.net и за да разберете в следваща публикация откъде идва името, с което зданието е придобило масова популярност.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини