От х:

Днес в x:

Второто издание на „Мисия Будител“ отваря отново кръгозора на децата за личности, които трябва да следваме

Изображение 1 от 6

    Да си будител не е остаряла мисия. Това не е нещо останало в 19 века. С тази убеденост професионалистите от Регионалния исторически музей в Хасково стартират от днес второто издание на Националния конкурс за ораторско майсторство „Мисия Будител“, насочен към учениците. Тяхната мисия е да разширят кръгозора на подрастващите, да пречупят мисленето на децата, че будителите могат да бъдат наши съвременници и хора от различни сфери на живота. Будителите са както хора на изкуството и словото, учени, изследователи, така и популярни спортисти, защото те също увличат младото поколение към изграждане на ценности, като постоянство, последователен труд и отдаденост, презентираха идеята историкът от РИМ-Хасково д-р Веселина Узунова и филологът Левент Халил.

    Инициативата се финансира от Национален фонд "Култура" и е разделена на две.

    Националният конкурс е отворен за всички с креативно мислене. Условието е в рамките на 30 секунди във видеопрезентация участникът да представи своята визия за будител и как вижда себе си с тази мисия в бъдеще. Съдържанието може да бъде придружено със субтитри, ако участникът не владее добре български език, разрешен е и жестомимичният превод за участници със специални потребности, обясниха организаторите.

    През миналата година в конкурса са участвали 100 деца от цялата страна. Деветима са наградените. Сред тях няма от региона на Хасково, а отпадането им се дължи не толкова на недоброто съдържание, с което са се включили, а заради неспазване на регламента.

    Видеосъдържанието, което подготвят учениците, трябва да бъде качено на платформата http://www.kirkovo.com/.

    Наградените ще бъдат обявени на 1 ноември-Денят на народните будители на церемония в РИМ-Хасково.

    Във втората част на инициатива „Мисия Будител“ за втора поредна година за всяка класна стая в община Хасково ще бъде подарен календар с ликовете и с кратка информация за местните будители.

    На страницата на всеки месец от годината се представя една от личностите, чиято рождена дата е в рамките му.

    Любопитното е, че горещите сърца, предизвиквали плам сред хасковски от стари време и до днес, са родени предимно в летните месеци. На-малко будители има с рожден ден през май, разказа за любопитно наблюдение на екипа по селекцията д-р Веселина Узунова.

    Сред личностите са подбрани не само популярни хора от миналото, но и будители от близки времена и съвременници, като поетът Ивайло Балабанов, народната певица Илка Александрова, авторът на емблематичния стих за Хасково „край реката редят се тополите...“ Симеон Стоянов. На страниците на календара за м.юли е и Георги Кордов-един от първите български естрадни певци, за когото малцина знаят, че дебютира в Хасково като солист на ученически хор.

    Александър Паскалев, проф. Неделяка Симеонова, са други от будителите, за които хасковските ученици ще научат интересни факти. Нестор Марков също присъства в календара на страницата за месец май. За един от най-изтъкнатите възрожденски книжовници се знае доста, но малко за факта, че сам научава френски език, а след това дори съставя първия френско-български речник.

    Издаването на календара с ликовете на местните будители ще продължи и през следващата година.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини