От х:

Днес в x:

Д-р Веселина Узунова представя нови факти от историята на Хасково през спомените на полицейския служител Здравко Шейтанов

    „Животът на Здравко Шейтанов е много показателен за съдбата на хилядите бивши привърженици на политическия режим у нас до 9.09.1944 г. Работил 7 години в полицията в Хасково, той изпълнява добросъвестно своите служебни задължения, без да участва пряко в репресивните действия на полицейските органи. На 10 септември 1944 г. е арестуван и няколко месеца е подложен на изтезания от представителите на новата отечественофронтовска власт в града. По лъжливи обвинения на 2 април 1945 г. „Народният съд“ в Хасково го осъжда на 15 години затвор“. Тази история е разказана в новата документална книга „Белязан доживот. Спомени на полицейския служител Здравко Шейтанов 1944-1960“ на историчката д-р Веселина Узунова. В нея тя представя разкази от първо лице от ръкописа на Шейтанов. Добавя и още документи, свързани с акцията от 1943 година по залавянето на т.нар. тримата ремсисти, за които д-р Узунова твърди, че според нея са „терористи“, има и сведения за убийствата на петима конни полицай-друг от емблематичните случаи от онова време. В книгата е описана и ситуацията от 12 септември 1944 година, когато в казармата в Хасково, партизаните разстрелват седем офицери от гарнизона. „Опитала съм се да застана отстрани и да погледна обективно и анализирам документите“, каза авторката.

    Шейтанов е починал през 2000-та година и всъщност е живял едва 10 години свободен, а повече от 40 години е бил унижаван, изтезаван, преследван, посочи д-р Узунова. Ръкописът му й е предаден от неговата дъщеря. Понеже голяма част от архивите в Хасково са унищожени след 9-ти септември, д-р Узунова успява да намери данни и снимков материал в Държавния архив в София. Проучва и досието на Шейтанов, водено от ДС, което се оказва „непрочистено“и затова за историчката е много ценно.

    Сред фактите, които Шейтанов описва в спомените си, са преживелиците му в сектора за политически затворници в лагера Белене, дава сведения за натиска, оказван върху него, а след това и върху децата му от ДС.

    „Спомените му са написани много живо, той разказва всичко от първо лице, без да се опитва да очерни някого, а само за своите усещания и преживявания. Докато ги четях имах чувството, че ги е писал така, че един ден да стигнат до всички ни-да се знае за тази тъмна страна на светлия комунизъм. Аз знам, че не го е направил за себе си, направил го е за нас, за бъдещото поколение “, сподели д-р Узунова.

    Представянето на книгата е на първи февруари, който е определен за ден за отдаване на почит към жертвите на комунизма, в Столичната библиотека, след панихидата за жертвите на Народния съд. В Хасково изданието ще бъде представено на 5-и февруари в Регионалния исторически музей в зала "Възраждане" от 17.30 часа.

    Томчето е отпечатано в 500 екземпляра, но към него вече има солиден интерес, затова ще има и допечатка. Част от средствата от продажбата на книгата д-р Узунова възнамерява да дари на фондация „Истина и памет“, която се грижи за поддръжката като музеен център и организиране на поклоненията на Втори обект на концлагера Белене, който се намира на остров “Персин”-най- големият лагер за политически опасни за комунистическата власт лица, създаден от БКП през 1949 година. Именно на това място част от живота си е прекарал и Здравко Шейтанов.

    За да бъде достъпна за повече хора д-р Узунова е качила книгата и за онлайн четене. Можете да я изтеглите тук.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      На
      НАСКО Ковачев
      24 -13
      18:43, 30 яну 2024
      Много хора с глачно Х са били инквизирани от червената паплач.
    • 2
      Qw
      Qw
      27 -7
      18:52, 30 яну 2024
      Защо не осъдиха един комунист след 1989 г???Защото са пак те!
    • 3
      Ян
      янко димитров
      7 -18
      19:14, 30 яну 2024
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      Бе
      Бенито М
      8 -15
      08:34, 31 яну 2024
      а защо никой не попита за разстреляните без съд и... Виж коментара
      • Пе
        Петров
        9 0
        15:11, 31 яну 2024
        Какви партизани бе глупак.Това са си чиста проба въоръжени с помоща на СССР банди терористи които са се борили срещу законно избрана чрез избори власт.БКП още от своето създаване е водила гражданска война за завземане на власта.Нейните създатели са живеели и учили в Русия и през цялото си съществуване са изпълнявали волята и препоръките на съветските си другари и са работили за инттересите на чужда държава---СССР сега Русия.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини