От х:

Днес в x:

Масонските и християнски символи в църквата „Св. Богородица“

    Катедралният храм на Хасковска духовна околия „Успение на Пресвета Богородица“ е сред най-красивите църкви не само в региона, но и в цяла Южна България. Въпреки, че църквата е много популярна не само сред местните хора, но е интересна и за туристите и поклонниците, около нея все още има неразказани истории. Една от тях изсветлява главният уредник на отдел "Най-нова история" в Хасковския музей и асистент в Институт за исторически изследвания към БАН д-р Веселина Узунова. Тя  вади любопитни факти, на които не е обърнато внимание досега.

    Голямата каменна църква, носеща името на Божията Майка, е издигната в годините на народно просветление, през първата половина на XIX век. Строителството на тази църква обединява цялото българско християнско население на града и поставя началото на града като християнско средище 40 години преди освобождението, разказва д-р Узунова.

    „Както много други важни здания от XIX век, и църквата „Св. Богородица“ носи специални символи, поставени преднамерено, за да пазят паметта за строителя, светеца-патрон и особеностите на епохата. По прецизно издяланите камъни от южната страна на сградата до днес могат да се видят някои от тези интересни символи. По външните ъгли на църквата са издълбани кръстове -по един на всеки ъгъл. Върху следващия камък намираме релефно изображение на лотос, който е символът на Света Богородица в християнската религия. До камъкът с лотоса има още едно изображение – на чук. Чукът е един от първите масонски символи, заедно с длетото, пергелът и прочие зидарски и каменоделски пособия. Чукът може да се разглежда като свидетелство за принадлежността на строителя на църквата Арнаут Щерю към тайното общество на фримасоните и символизира силата, свободата и волята за промяна”, тълкува историчката.

    Д-р Узунова разказва и и за друг от интересните символи, който е разгледала- на двуглавия орел. Той присъства на две места -над вратата на църквата и над западната порта.

    „Това е гербът на Цариградската патриаршия, която по това време отговаряла за християнското население по българските земи. Известен исторически факт е, че инициаторът за построяването на църквата в Хасково и тогавашен епитроп на града Христодул Шишманов е измамил Патриаршията, като е казал, че ще строи гръцка църква, а вместо това построява българска. Тази негова постъпка се е считала за тежка измяна и ерес в годините преди отпочването на активната борба за независима българска църква. Камъкът с двуглавия орел – символ на враговете на българщината така или иначе е поставен на входа на църквата, но вниманието привлича другото изображение на орел в стенописа над западната порта. По това време, в бурните времена на жестоко съперничество с гъркоманите, българските зографи често са използвали символът на орела, вместо твърде явния символ на лъва, за да изобразят свободния български дух и революцията. Този конкретен стенопис на църквата „Св. Богородица“ показва орелът с разперени криле, победоносно захапал за шията страховит змей, който пък символизира потисничеството.“, довършва любопитната история д-р Веселина Узунова.

    Подобни любопитни факти от историята на Хасково, са разказани в новия сериен документален филм на Хасковския регионален исторически музей „Загадки и истории в музея“. Сериалът се осъществява по Проект "РЕВИТА", с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. РИМ$Хасково работи по него в партньорство с „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ и „Норд Кънсълтинг - Исландия“.

    Филмите ще се излъчват в музея в 5 поредни съботи през месец октомври напълно безплатно.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини