От х:

Днес в x:

Красимира и Веселина Узунови разказват в 495 страници за кметуването на 82-ма управници на Хасково в продължение на 180 години

    Излезе от печат авторската книга на д-р Красимира Узунова и д-р Веселина Узунова “Хасково и неговите кметове XIX-XX век“.

    В нея те разказват история от 180 години на общо 82 кмета на Хасково.

    Рецензенти на колективната монография са проф. Любомир Огнянов и проф. Росица Стоянова, а редактор и коректор е Недялко Бакалов.

    Съвместната работа между майка и дъщеря историци е разделена хронологически.

    Като тънък познавач на периода от Възраждането и новата история на града до 1940 година д-р Красимира Узунова е поела именно този период. Много от нейните статиите, публикувани в книгата вече са виждали бял свят, но сега са систематизирани и подредени хронологически, осветени са взаимоотношенията в кметските управи, междуособиците и политическите борби.

    Малцина знаят например, че историята на кметовете на Хасково започва още през 1814 година, а като любопитен факт, че първият кмет на града -Христодул Вълчев Шишманов е и най-дългогодишният негов управник, избиран пряко от хасковлии. Той е бил на кметския стол 25 години.

    В своята част, покриваща исторически времето от 1944 г. до 1989 г., д-р Веселина Узунова, която е част от екипа на РИМ-Хасково на БАН, е работила две години и представя в книгата съвсем нова информация. За част от нея тя е анализирала фототипни копия на материали от специален архив, който в този момент не се знае вече къде е.

    Какво става с паметника на Далчев и на Ремсиста-сърцето на Данко, са също изследвани теми в книгата от д-р Веселина Узунова. За тях и още интересни истории, като тази за един емблематичен кмет от соца, управлявал в четири мандата Хасково, за когото съвремениците му разказват, че работният му ден започвал в 4 часа сутринта. За това къде са били плановете за строеж на градския стадион и по чие управление и къде е било предвидено да се строи японски хотел.

    Още интересни подробности по книгата, както и за каузата, на която ще е посветена част от продажбата й д-р Веселина Узунова ще разкаже на официален брифинг.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини