От х:

Днес в x:

18 °C

Малките уроци на големите от „Колорит“

  Днес школата по приложно и изобразително изкуство „Колорит“ от Хасково с ръководител Веселина Узунова откри нова изложба. Подредена е в галерия „Форум“. Там, където й е мястото, по начин, по който да предадат своите послания тези крехки по възраст, но вече помъдрели наши прекрасни деца, да получат уважението от публиката, от възрастните и от връстниците си, което напълно заслужават за труда си и споделената емоция.

  „Преминаване“ е посветена на Деня на детето-1-ви юни. Традиция е художниците от „Колорит“ да обагрят света с красота на този красив празник.

  Художници от 9 до 17-годишна възраст показаха света на детето през израстването на младежа и дадоха своите малки уроци с големи обаче поуки, наситени със смисъл и искреност. Дадоха повод за размисъл какво всъщност е „преминаването“ от детството към юношеството и зрелостта, нарисуваха и ни показаха своите чувства, с непринудеността на все още крехката си младост и огромно отворените си с радост към света очи.

  От бъдещето си гледа към миналото 16-годишният Недялко Узунов, осъзнавайки прекрасно, че това назад е все още твърде близко, за да го приема като спомен, но споделя своята убеденост, че му е нужно като отправна точка, за да подреди пъзела на живота си.

  Затова в картината му са изобразени кораби -няколко завършени и един все още не -символи на пътуването на човек в търсене на себе си.

  „Може и да съм на 16 години като възраст, но се занимавам с рисуване от 11 години и това е моят път, който съм съградил до тук, всичко което съм научили и постигнал. Тези кораби показват символично, това което съм съградил. Недовършеният кораб и пъзелът над него е бъдещето, което ме очаква. Корабите се използват от хората като средство да пътуват, но както старите мореплаватели са губили пътя си, ако не следват посоката, така смятам, че се случва и с младия човек. Затова трябва да има приемственост между миналото и бъдещето. Човек не трябва да забравя откъде е тръгнал и трябва да следва своя си път.“

  С пет автопортрета на едно платно разказва за своето „преминаване“ Рая Стоянова, на 16 години.“Съчетала съм възрасти, чувства, нарисувала съм частици от себе си.“ Своите преходи до сега, преминаването си през различните възрасти, тя е обозначила на платното чрез пъстри нишки.

  „Те символизират осъзнатата промяна. Промяната трябва да е такава, не просто самоцел, за да може да се усъвършенства човек и да се развива, защото в противен случай можеш сам да си навредиш, можеш да скъсаш нишката“, разсъждава младата художничка.

  В търсене на преминаването от реалност към фантазия, прохода от натуралното към човешките навици, изследва в картините си 16- годишният Иван Николов.

  Изложбата ще остане в галери „Форум“ една седмица.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021

  Случаен виц

  Последни новини