От х:

Днес в x:

Малките уроци на големите от „Колорит“

    Днес школата по приложно и изобразително изкуство „Колорит“ от Хасково с ръководител Веселина Узунова откри нова изложба. Подредена е в галерия „Форум“. Там, където й е мястото, по начин, по който да предадат своите послания тези крехки по възраст, но вече помъдрели наши прекрасни деца, да получат уважението от публиката, от възрастните и от връстниците си, което напълно заслужават за труда си и споделената емоция.

    „Преминаване“ е посветена на Деня на детето-1-ви юни. Традиция е художниците от „Колорит“ да обагрят света с красота на този красив празник.

    Художници от 9 до 17-годишна възраст показаха света на детето през израстването на младежа и дадоха своите малки уроци с големи обаче поуки, наситени със смисъл и искреност. Дадоха повод за размисъл какво всъщност е „преминаването“ от детството към юношеството и зрелостта, нарисуваха и ни показаха своите чувства, с непринудеността на все още крехката си младост и огромно отворените си с радост към света очи.

    От бъдещето си гледа към миналото 16-годишният Недялко Узунов, осъзнавайки прекрасно, че това назад е все още твърде близко, за да го приема като спомен, но споделя своята убеденост, че му е нужно като отправна точка, за да подреди пъзела на живота си.

    Затова в картината му са изобразени кораби -няколко завършени и един все още не -символи на пътуването на човек в търсене на себе си.

    „Може и да съм на 16 години като възраст, но се занимавам с рисуване от 11 години и това е моят път, който съм съградил до тук, всичко което съм научили и постигнал. Тези кораби показват символично, това което съм съградил. Недовършеният кораб и пъзелът над него е бъдещето, което ме очаква. Корабите се използват от хората като средство да пътуват, но както старите мореплаватели са губили пътя си, ако не следват посоката, така смятам, че се случва и с младия човек. Затова трябва да има приемственост между миналото и бъдещето. Човек не трябва да забравя откъде е тръгнал и трябва да следва своя си път.“

    С пет автопортрета на едно платно разказва за своето „преминаване“ Рая Стоянова, на 16 години.“Съчетала съм възрасти, чувства, нарисувала съм частици от себе си.“ Своите преходи до сега, преминаването си през различните възрасти, тя е обозначила на платното чрез пъстри нишки.

    „Те символизират осъзнатата промяна. Промяната трябва да е такава, не просто самоцел, за да може да се усъвършенства човек и да се развива, защото в противен случай можеш сам да си навредиш, можеш да скъсаш нишката“, разсъждава младата художничка.

    В търсене на преминаването от реалност към фантазия, прохода от натуралното към човешките навици, изследва в картините си 16- годишният Иван Николов.

    Изложбата ще остане в галери „Форум“ една седмица.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини