От х:

Днес в x:

Уроци по родолюбие в духа на народните традиции събират учениците в читалище ,,Пейо Яворов-1982"

    Традиционно през февруари в читалище ,,Пейо Яворов-1982" в Хасково се провеждат дните на народното творчество, в които се включват деца от няколко училища в близост до читалището. Инициативите в тях са съобразени с учебната програма на подрастващите, разказа читалищният секретар Росица Димова.

    Сред първите тази година, които се докоснаха до българските танцови традиции и научиха повече любопитни подробности за седемте фолклорни области, днес бяха четвъртокласниците от училище „Св.св. Кирил и Методий“. За тях им разказа художественият ръководител на Танцов ансамбъл "Южняци" към читалището Васко Димов. Защо родопските хора са с по-ситни и обрани стъпки и са се танцували на чардаците, а северняшките са буйни и разгърнати. За силния морал от онова време, когато дори и на хорото не било позволено момци и моми да се хващат за ръце, а се залавяли за него през двата края на кърпичка, научиха четвъртокласниците. В красотата на народните носии те се убедиха сами, тъй като танцовият ансамбъл разполага с голямо разнообразие и част от него беше показано пред учениците днес.

    До първи март инициативата в читалище „Яворов“ продължава.

    Предстои третокласниците от училище ,,Св. Климент Охридски“ да се запозная с музикалните инструментите, за което ще им помогне Народен оркестър при Община Хасково.

    На първи март всички ще се забавляват пред сградата на читалището.

    А днес след правото хоро на изпроводяк, от залата, където чуха за народните танци, част от децата посетиха и библиотеката, откъдето пък си избраха любими книжки за четене.

    Това е функцията на читалището от стари времена-да възпитава, да събира, да е в полза на училището и не на последно място да е за подрастващите като втори дом. Защо тук се пазят и предават традициите, категорична е Росица Димова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини