От х:

Днес в x:

Боклукът на Република едва не катурва пожарната, гасят с палки

Изображение 1 от 4

    Нерегламентираното сметище край бившата Ерозия в хасковския квартал „Република“ пламна за пореден път в ранния след обед днес. Пламъците обхванаха голяма площ сухи треви и боклуци, а вятърът ги разпростираше в различни посоки. На мястото на пожара дойдоха 3 екипа огнеборци с два противопожарни автомобила и Лада Нива. Заради трудно достъпния терен колите обаче нямаше как да стигнат до пламъците, а и шланговете не са толкова дълги. Преди дни, когато дошли за поредния пожар, пробвали да влязат с противопожарен автомобил, но за малко да се обърнат и се отказали. Така днес пожарникарите бяха принудени да гасят с гумени палки, пръскачки и дори се наложи да запалят насрещен огън, за да пресекат пламъците, които тръгнаха към слънчогледова нива.

    Пожарите в този район са често явление и въпреки че живеещите в съседство са свикнали, стопаните на околните постройки днес видимо се притесняваха за имотите си. „Дойдох да видя какво става с фермата ми“, заяви Павел Минчев, който отглежда 150 овце. Имал сено и зимнина за още толкова животни. „Лятно време всеки ден или през ден циганите палят боклуците в незаконното сметище“, заяви Минчев. За инцидентите обаче няма глобени. 56-годишният хасковлия бил принуден нееднократно да подава сигнали за проблемното нерегламентирано сметище по времето и на предишната власт, и на сегашната. Отговорите от кметството обаче били лаконични. Мъжът заяви още, че заради боклуците миналото лято 35 овце му абортирали. Преди около 2 години негов приятел направил заведение в района, но заради боклуците и вонята бизнесът му секнал и се принудил да го затвори.

    Проблемът с пожарите в Република остава на дневен ред. Всеки ден там се съсредоточава голям ресурс за гасенето им, често пламва и дерето. От пожарната няма какво да направят, освен да се отзовават на сигналите и да потушават пожарите. Едни гасят, други палят, гневиха се още комшиите.

    „Знаем за проблема със сметището. Търсим фирма, която да разчисти терена, за който е необходима специална техника“, казаха от Община Хасково.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      5 0
      16:48, 10 юли 2016
      За да се ограничи пожара трябваше да се подпали квартала от пазара им нагоре...така се прави огнена преграда.
    Последни новини