От х:

Днес в x:

Хасковлийка пи сутрешното си кафе в компанията на сова

Изображение 1 от 3

    Утрото на 8-ми юли е най-необичайното за хасковлийката Виолета Райкова, а редовният ритуал на сутрешното кафе се превърне в незабравим за нея заради странната компания, която й направи сова, кацнала в кухнята й.

    Жената забелязала необикновената си посетителка около 7 сутринта. „Исках да затворя вратата на терасата на кухнята, понеже ми предстоеше излизане. Тогава забелязах птицата. Веднага ме очарова с красотата си. Винаги съм си представяла нощните птици сиви и скучни, но не-със жълтото си оперение тази наистина ми прикова вниманието“, разказа домакинята на жилището на 3-тия етаж на ул. „Светлина“. В първия момент Виолета останала вцепенена от омайващата гледка, в следващия обаче изпаднала в лека паника и затова хукнала да търси съдействие от съседката си Иванка на втория етаж.

    Когато двете се върнали отново в кухнята смятали, че може и да не заварят птицата. За тяхна радост обаче совата си била все там. След бърза проверка разбрали и вида й - забулена сова.“ Мистична е, но е незабравима гледка“, с ентусиазъм обяснява и комшйката. И двете жени решили, че трябва да потърсят професионална помощ, затова се посъветвали със специалисти по телефона. Казали им, че совата е безобидна, вероятно гнезди наоколо и има малки, за които е излязла да търси храна. Напътствията били да не я пипат. Всеизвестен факт е, че денем совите са като вцепенени, затова се предположило, че през нощта птицата ще си намери сама пътя навън. И така денят си продължил за домакинята с пернат гост у дома. Според Виолета совата живее някъде в близост до нейната кооперация, често я чувала нощем, а понякога и виждала в полет.

    Забулената сова е широко разпространена по всички континенти със сравнително ниска плътност на популацията. На много места числеността й е станала критично ниска в последните години, но на други се забелязва стабилизация или дори леко увеличаване.

    Хищна птица, ловува нощем, като прекрасният й слух й помага да открива плячката си и под снежна или листна покривка. Храни се с дребни гризачи, влечуги, земноводни, птици, едри насекоми и други безгръбначни. Интересен факт е асиметричното разположение на слуховите й отвори в черепа, което й помага в по-доброто локализиране на звуците в тъмнина. Когато птицата ловува нoщем, тя може да се види, но не и да се чуе. В България е изключително рядък вид, поставен под защитата на закона в Червената книга.

    И макар според някои поверия, които казват, че кацне ли на къщата ти сова не е на добро, Виолета не вярва на това. Напротив, за нея совата в кухнята й е добра поличба. Жената е приема като орисница за мъдрост за четвъртото внуче, която чака. И е убедена, че й е на голям късмет, дори се е наканила да пусне тото. Убедена е в добрия знак, защото казва: Животните обичат хората, които ги обичат, а и такава красота не може да е на лошо!

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Са
      сасед от Букет
      19 0
      17:33, 8 юли 2016
      Тази сова си е от доста време в квартала многократо сме я засичали по нашите тераси и балкони , много е спокоина и е много красива
      • Лю
        Любопитната Лейди
        0 0
        10:36, 25 апр 2020
        А като сте я виждали донесла ли е нещастия на някой от вас както смятат поверията?
    Последни новини